EPA-EFE/Markus Schreiber
Angela Merkel

Nakon dugog vaganja vlasti Nemačke donele su odluku da mere zaključavanja, takozvani lokdaun u ovoj zemlji bude produžen do kraja januara. Kancelarka Anglela Merkel je rekla i da će biti pooštrena ograničenja na socijalne kontakte i da će te mere biti iste kao one koje su uvedene na početku pandemije u martu, prenosi AP.

Učesnici sastanka su pozvali da budu uvedena nova ograničenja kretanja u oblastima sa posebno visokim stopama zaražavanja. Odluka je doneta zbog uporno visokog broja novozaraženih i preminulih, a zvaničnici i dalje nisu sigurni kakav će efekat praznici imati na epidemiološku situaciju u zemlji. Nemačka je lokdaun na nivou čitave države uvela 2. novembra, kada su zatvoreni restorani, kafići, sportski i objekti za zabavu, ali ove mere nisu uspele da smanje broj novih slučajeva.

Nemački komentatori zaključuju kako je kancelarka Angela Merkel, da bi nastavila svoj kurs, iskoristila već provereni trik. Naime, iskustvo ju je naučilo da se ono što je već dogovoreno sa pokrajinskim premijerima i bilo spremno za postizanje jedinstvene politike, pre samog sastanka odjednom iščezne i počne novo pregovaranje oko izmena koje stižu sa raznih strana zemlje.

Ona je to zaustavljala tako što je u poslednji čas iz njenog ureda stizao novi predlog za koji više nema vremena za diskusiju.

To se ovoga puta odnosilo na najradikalniju meru u produžavanju “zaključavanja” sve do 31. januara – na zabranu kretanja dalje od 15 kilometara od mesta stanovanja. To se odnosi na krizna žarišta kakvih ima dosta širom Nemačke.

Podaci Instituta Robert Koh su neumoljivi. Od 401 grada i sreza, samo 21 su ispod bezbedne granične linije od 50 novozaraženih na 100.000 stanovnika. To je bio znak za uzbunu i istinski povod za pooštravanje mera ograničenja dok još ima vremena, jer čak u 68 gradova i srezova je zabeleženo 200 novozaraženih na pomenuti broj stanovnika.

Ipak, virusolozi su zabrani kretanja dalje od 15 kilometara odmah našli manu, jer je u Italiji iz istih razloga bio generalno zabranjen izlazak iz kuće! U kineskom gradu Vuhanu su čitavi blokovi bili pod stražom i niko nije smeo ni da uđe niti da izađe.

A u Nemačkoj kao pravnoj državi sve se odmah vraća na početak – na Ustav. Taj pravni akt doduše u članu 11. garantuje svim stanovnicima Nemačke slobodu kretanja, ali je politika i to rešila. Uvedeni su izuzeci, prirodne katastrofe i borba protiv opasnosti od širenja zaraze. Zbog te dve nevolje otvara se mogućnost ograničavanja slobode kretanja, pa je to u novembru uneto i u novi zakon o zaštiti od zaraza.

Loša situacija

Zvanično je objavljeno da samo u jednom danu Nemačka beleži 1.019 preminulih od korone. U istom danu prijavljeno je 21.237 slučajeva novozaraženih. To je doprinelo uvođenju daljem zaključavanju.

Dogovor sa Putinom

U jeku zahlađenih odnosa sa Moskvom, Merkelova je sa Vladimirom Putinom telefonom dogovarala saradnju dve zemlje oko zajedničke proizvodnje vakcina. Iz Kremlja je saopšteno da će ministri zdravstva dve zemlje nastaviti ove razgovore o rusko-nemačkoj vakcini, što se verovatno neće dopasti novoj američkoj administraciji.