D. Timarac
Svečano u crkvi Svetog Jovana krstitelja

Dve TV ekipe iz Sidneja, koje su beležile dešavanja u crkvama Svetog Jovana krstitelja u Keni ulici i u naselju Dapto, naišli su na tradicionalno srpsko gostoprimstvo i toplu dobrodošlicu.

Veliku čast srpskoj zajednici Volongonga, ali i cele Australije, ovih dana ukazuje SBS televizija. Renomirana medijska kuća još od prošlog četvrtka u ovom gradu snima dokumenatrnu emisiju o životu naših ljudi, koja će biti emitovana u sklopu popularnog serijala “Odakle si zaista” (Where are you really from).

Nedelja je bila naročito značajan dan za predstavljanje srpske zajednice, pošto su iz Sidneja stigle dve ekipe SBS, kako bi mogli da zabeleže dešavanja u obe lokalne crkve, Svetog Jovana krstitelja u Keni ulici, kao i istoimenog hrama u 15 kilometara udaljenom naselju Dapto. U obe parohije, bez razlike, gosti su naišli na tradicionalno srpsko gostoprimstvo i srdačnu dobrodošlicu, a kao i prethodnih dana – imali su baš mnogo toga lepog i sadržajnog da snime.

Zajednička molitva

Da je srpska zajednica u Volongongu dobro organizovana, uverili smo se na licu mesta, u hramu smeštenom nedaleko od centra Volongonga. Snimanje je počelo u jutarnjim satima, kad se u crkvi okupio veliki broj vernika na nedeljnoj liturgiji koju je služio starešina hrama Branko Bosančić uz pripomaganje čtečeva. Zaista je bilo lepo videti decu s roditeljima i bakama i dekama na zajedničkoj molitvi, kojoj je poseban ton davao hor svojim milozvučnim otpevavanjem.

Otac Branko bio je ovih dana sjajan domaćin novinarima i snimateljima SBS, kojima je u svakom trenutku bio dostupan, sa željom da oni svoj posao obave glatko i bez smetnji i da na taj način doprinese da u širu australijsku javnost ode što bolja slika o našem narodu. Tokom besede za vreme nedeljne liturgije, protojerej Bosančić je objasnio okupljenom narodu više o snimanju emisije, napominjući da se ne radi ni o kakvoj predstavi, te da vernici nisu kakva publika ili statisti, već da su kao i obično došli u svoju crkvu, te da bi u tako velikom broju trebalo da se okupljaju svake nedelje.

Oku snimatelja SBS nije promakla bogata i šarenolika trpeza

– Treba da živimo svoju hrišćansku pravoslavnu veru u svakom smislu. Današnje sveto Jevanđelje govori o srži naše vere, sve što je Hristos radio na bilo koji način je najava Njegovog vaskrsenja. Srž svega što je uradio Hristos je vaskrsenje. Ključ razumevanja da se svako od nas lično obrati, da se evangelizira je da uroni u Jevanđelje srcem, dušom i celim svojim bićem. Svako od nas treba da primi ovu poruku Jevanđelja jer sve što je radio je najava Njegovog vaskrsenja i ništa nećemo razumeti od onoga što je učinio bez razumevanja ovog osnovnog trenutka – poručio je u besedi otac Branko.

Bogatstvo folklora

Nakon podele nafore, sveštenik je pozvao narod da pređe u crkvenu salu koja je za ovu priliku bila i svečano uređena, s postavkom etno eksponata iz srpske bogate tradicije koji su se uklopili s raskošnim narodnim nošnjama na igračima folklornih grupa koje su nastupile pre ručka. Igre su plenile pažnju snimatelja SBS koji se trudio da kamerom zabeleži folklorno umeće kako dece, tako i odraslih koji igraju u okviru grupe pod originalnim nazivom – “Nikad nije kasno”.

Folklorna grupa „Nikad nije kasno”

Bogata trpeza, kako u Volongongu, tako i u Daptu, bila je naročita poslastica za oko kamere. Sve je bilo na visokom nivou, kako raznovrsnošću, tako i kvalitetom i količinom, za šta su najzaslužnije domaćice iz parohija koje su pripremanjem tradicionalnih jela doprinele užitku i raskošnoj ponudi, kao i pripadnice Kola srpskih sestara koje su dale sve od sebe da posluženje bude “par ekselans”. Naravno, ne sme se zaboraviti ni doprinos vrednih roštilj majstora, koji su na lepo aranžirane stolove dodali neizbežne ćevape, pljeskavice i druge specijalitete.

Da je srpska zajednica Volongonga zaista jedna zrela i funkcionalna celina mogli su da se uvere specijalni gosti sa poznatog TV kanala koji nisu skidali osmehe s lica, očigledno oduševljeni gostoprimstvom i toplinom na koje su naišli.

S ocem Ljupkom u železaru

Pohvale na račun svojih sugrađana i prijatelja izneo je i predsednik crkve opštine Sveti Jovan krstitelj u Vologongu Milovan Daljac.

– Mala smo, ali složna i jaka zajednica. Stalno napredujemo, a tragovi toga su vidljivi u svemu. Naša crkve opština ima zaista dobru podršku od svoji članova koji dolaze i pomažu kako u organizovanju folklora i škole, tako i u svim drugim aktivnostima. Naročito nam mnogo znači dolazak velikog broja srpske dece, pa se oko mladih mnogo toga i vrti, što to je dobro i od izuzetnog značaja za zajednicu. Deca ovde uče srpski jezik, kulturum tradiciju… Ovde pevaju, glume i igraju, a gde su deca tu su i odrasli, što samo pomaže još jačem povezivanju srpske zajednice – istakao je Milovan Daljac.

Predsednik Čovjek Milovan Daljac sa prijateljem

Do kraja snimanja emisije “Odakle si zaista”, televizijska ekipe će danas, sutra i prekosutra obaviti niz intervjua sa članovima zajednice, a sa ocem Ljupkom Čubrilovićem posetiće i postrojenja lokalne železare u kojoj je decenijama unazad radio veliki broj srpskih doseljenika, a ni danas ih nije malo u ovom značajnom osloncu lokalne ekonomije.

Ekipa SBS sa dopisnikom „Vesti”

Zajednica raširenih ruku

Meštanku Volongonga Mariju Jokić zatekli smo isped Crkve u Volongongu kako sa zanimanjem lista novi broj “Vesti”, za koje kaže da su novine iz kojih se obaveštava o svim događanjima u zajednici.

– Došla sam iz Zadra kao izbeglica, a srpska zajednica u Volongongu prihvatila je moju decu i mene kao da smo oduvek deo ovog grada. Hvala i Australiji što nas je primila i dala nam priliku da joj se odužimo na pošten način. Deca su pozavršavala visoke škole i doprinose celokupnoj zajednici, a na nama je da ih učimo tradicionalnim srpskim vrednostima – kaže Marija Jokić.

Doprinos oca Branka

Među dugogodišnjim članicama crkvene parohije u Volongongu je i Juca Matić. Prema njenim rečima, više od pedeset godina živi u Australiji, a u ovoj zemlji ima i mnogobrojnu porodicu sa čak sedmoro unučadi što nju kao baku veoma veseli.

– Dugo sam već ovde i sve mi nekako vreme brzo prođe. Uključena sam u rad naše crkve i drago mi je da vidim da naš narod dolazi u svoju crkvu kad god stigne. O većim praznicima je i posećenost veća. Tada zna da se okupi i preko 400 porodica. Dolaskom našeg prote Branka beležimo i napredak u organizacionom smislu jer njegova mladost je donela i snažnu energiju na veselje svih nas. Svojim aktivnostima je osvežio i “živu crkvu”, njegovi programi privlače i stare i mlade… Dolazi nam i đakon Miloš Raketić koji decu uči pevanju – kaže Juca koja je bila dugogodišnji blagajnik ove parohije, a sada je, kako kaže, najlepše da svima budem od pomoći i koristi na bilo koji način, pa makar i savetodavno.

Sve pod konac

Među pojcima u horu tokom liturgije bio je u Nikola Zbiljić, nekadašnji stanovnik Volongonga iz vremena kad je njegov nedavno preminuli otac, sveštenik Milan Zbiljić služio u ovome hramu.

– Lepo je videti interesovanje medija za zajednicu, i to ne samo etničkih već i nacionalnih. To daje signal da u ovoj zajednici ima vrednosti. Otac Branko je ovdje ipak učinio velike stvari, što se kaže, sve deluje kao pod konac. Podigao je ovu malu zajednicu svojim zalaganjem tako da se ovde može očekivati lepa budućnost sudeći po omladini i ljudima koji posećuju parohiju – rekao je Nikola.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here