U poznatom srpskom hitu se navodi: “Prijatelji, braćo, drugovi…” Svi oni plus rodbina i 30 gostiju iz egzotičnog Ekvadora okupilo se u Pančevu na venčanju Ivana i Mišel, a pride su krstili sina Andreja.

I dok se asfalt skoro topio, a šarmantna gošća iz Gvajakila Noelija je uzdisala:
– Da li je moguće da je ovako vruće?!

Zamislite kada je njoj (njima) bilo toliko toplo, kako je bilo nama! Mladenci i svatovi brže-bolje obreli su se pod svodovima predivne Uspenjske crkve, jednog od simbola Pančeva. Pleni lepotom, a zapadnim pročeljem dominira raskošan portal uokviren sa dva visoka izdužena zvonika.

Aplauz za poljubac

Unutra temperatura na kojoj je moglo da se uživa uz nama dobro poznati obred koji iziskuje maksimalnu koncentraciju i istrajnost. Gosti iz Ekvadora stoički su sve podneli uz vedre osmehe jer su prvi put prisustvovali ovakvom činu sklapanja braka. Valjda zato nisu ni trepnuli dok je njihova mezimica izgovarala “da”. Uostalom, kao i naš delija koji je ljubav svog života upoznao u Americi. Ipak, moramo primetiti da se više znojio čekajući poljubac propraćen burnim aplauzom. Koliko je bilo prijatno govori i podatak da se maleni Andrej nije oglasio tokom kasnijeg čina krštenja koje najčešće kod dece izaziva plač. I on je bio očaran svodovima i duhovnom muzikom.

Čin krštenja: Andrija sa kumom

Ogromna većina prisutnih nikada nije bila u Evropi, niti evropski gosti na Balkanu. Zato su netremice sve posmatrali.

– Uža porodica je smeštena u Pančevu kod Ivanovih roditelja, a ostali u Beogradu – informisao nas je jedan od članova mladine porodice. – Put je bio dug i naporan, ali ne osećamo umor jer su svi ljubazni i veseli.

Ivan Ninkov je jedan od tri sina u porodici koja može da se ponosi naslednicima. Igrao je fudbal za domaći Dinamo, Dolinu iz Padine i Rad, ali mu je na umu uvek bilo i obrazovanje. Najpre kroz gimnaziju “Uroš Predić”.

Izbilo je u prvi plan 2013. selidbom u Misuri Veli koledž u gradu Maršal. Bio je među najboljim fudbalerima, zasluženo je poneo kapitensku traku, ali je paralelno i studirao. Poslednju godinu proveo je kao asistent-profesor ekonomije, a četiri godine je bio prvi pomoćnik profesoru i treneru Vladimiru Simiću koji je skoro dve decenije na kormilu koledž tima.

Ljubav na prvi pogled

– Postepeno sam napredovao. Najpre sam trenirao decu između četiri i 14, i 12 i 18 godina u Dinamu – priseća se Ivan. – Pre Misurija radio sam u Puma FC Dyouth Socher Academdy
u Overland Parku, gde je 60 klubova sa 600 polaznika. Uporedo sa koledžom sticao sam trenerska zvanja, kako u Americi, tako i u Srbiji, i igrao fudbal.

Srbi se žene Amerikankama, Kineskinjama, Grkinjama, Bugarkama, Ruskinjama, Italijankama, Austrijankama i Nemicama često zbog papira. Posle Ukrajinki u modi su Albanke. Ima rariteta poput Indijki, Tunišanki, Jevrejki, a najnovija srpska snajka stiže iz Ekvadora. Nije prva iz te zemlje. Saznaćete u nastavku ko je “probio led”.

Elem, na Misuri Veli koledžu došlo je do varničenja. Već posle nekoliko razmenjenih pogleda Ivan je bio potpuno siguran da je upoznao ženu svog života. Engleski je bio najlakši način sporazumevanja, nije mu loše išao ni španski. Reč po reč i Mišel Kano nije mogla da odoli stasitom Srbinu. Bilo je to pre pet godina.

Mišel je studirala grafički dizajn i počela da radi na veb stranici koledža. I njoj se desila ljubav na prvi pogled. Uz Ivana je provodila vreme, iz ljubavi se rodio sin, a često je bila u kontaktu sa porodicom u Gvajakilu. Otac je pilot, a brat je krenuo očevim stopama.
Latinoamerikanke generalno traže stabilnost i vernost. Sve ostalo je sekundarno. Ne liče na žene koje smo navikli da gledamo u “sapunicama” i TV novelama.

– Meni se Srbija sviđa. Upoznala sam divne prijatelje, ljude koje volim – prenosi mladine reči presrećni svekar Nebojša Ninkov koji ima slično iskustvo. I druga snaja je iz inostranstva (Engleska), a videćemo kakav će bit izbor najmlađeg naslednika Strahinje.

Grupni portret gostiju iz Južne Amerike

Selidba u Gvajakil

U životu novoformirane porodice Ninkov sledi velika promena.
– Selimo se u Gvajakil – odlučno kaže Ivan.

– Sada mi je u prvom planu trenerska karijera. Boraveći u Ekvadoru upoznao sam ljude koji obožavaju fudbal, a pošto Amerikanci u tom gradu otvaraju akademiju ponuđeno mi je mesto glavnog koordinatora. Verujem da je to prava odluka za moju porodicu. Mišel će biti bliže svojima, biće lakše i za dete. Grad Maršal, u kome je Misuri Veli koledž, mali je, a tokom raspusta gotovo opusti. S druge strane Gvajakil, koga zovu i Biser Pacifika, sa više od dva miliona stanovnika najveći je grad Ekvadora. Već i od prestonice Kita! Reč je o velikoj luci sa zalivom koji je najveći na zapadnoj obali Južne Amerike. Naravno, nije zanemarljiv ni finansijski efekat.

Mladenci sa porodicom i rođacima iz Ekvadora

Da li će kvantitet izroditi kvalitet?

– Rukavi moraju da se zasuču. Svestan sam šta me čeka, a nikada nisam bežao od izazova. Verujem u svoju stručnost, a zna se da Južnoamerikanci imaju fudbalske gene. Neki spisi kažu da skoro 80 odsto stanovnika Ekvadora živi u gradovima tako da će sigurno biti dosta polaznika, a nadam se i budućih asova.

Ekvador je konzervativna zemlja, ali i novi izazov za Ninkove. Želimo im svu sreću ovog sveta i još naslednika.

Ples i bidermajer

Posle venčanja slavlje je nastavljeno u restoranu Sonata na Zrenjaninskom putu, specijalno skrojenom za ovu vrstu slavlja. Uz latino zvuke mladenci su prvim plesom raznežili goste, Ivan je plesao i sa majkom. Bidermajer je uleteo pravo u ruke jednoj od brojnih latino lepotica.

Fotografisanje, a onda muzički program i svi su odmah skočili sa svojih mesta.

Gošće iz Koreje

Slavlje su uveličali Ivanovi saigrači i prijateljice koje su ispoštovale Mišel i prevalile dug put. Bili su tu momci iz Danske, Severne Irske, Španije, Italije, Nemica iz Kelna sa ocem koji je veliki navijač Bajerna, devojka iz Koreje, brojne lepotice iz Ekvadora.

Svadbi nije mogao da prisustvuje fudbaler Misurija Luka Gluščević, koji igra u Kanadi letnju ligu, ali se vraća u Misuri gde će igrati još dve godine. Zato je bio trenutno jedini Srbin u ekipi Petar Novović svojevrsni domaćin saigračima.

Nemanji srce otela Engleskinja

Ivanov brat Nemanja, bivši rukometaš, uskoro će postati otac. Izabranica je Engleskinja, žive u okolini Portsmuta i bave se biznisom. Najviše nas je iznenadio kada je napomenuo da i na Ostrvu igra rukomet?!

– Znam, svi se čude jer Englezi nemaju tradiciju u tom sportu. Zato sam za njih Karabatić – uz osmeh konstatova Nemanja i posveti se čuvanju bratanca.

“Nogu povukao” Vladica Popović

Pančevac u Ekvadoru će biti novina, ali među prvima je bio slavni igrač i trener Vladica Popović. A onda dva Subotičanina. Dušan Drašković je od 1988. u Ekvadoru. Bio je selektor (plus Bolivije i Sijera Leonea) i vodio najbolje klubove. Supruga mu je sa tog podneblja. Jezdimir Vasiljević, poznat kao “piramidalni Gazda Jezda” treći put se oženio Ekvadorkom, sa kojom ima kćerku.

Dragan Miranović je preminuo 2012. U Kitu. Igrao pa bio trener u Ekvadoru i Kolumbiji. Otkrio je Antonija Valensiju (doskora u Mančester Junajtedu) koji je u znak zahvalnosti platio prevoz Mirketovih posmrtnih ostataka u Srbiju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here