Tanjug
Ana Brnabić

Nova Vlada Srbije imaće 23 resora, odnosno 21 ministarstvo, od čega tri novouvedena i dva resora bez portfelja. U Vladi je 11 žena i oko 50 odsto novih lica. Uz ministre iz Srpske napredne stranke, kabinet Ane Brnabić čine i kadrovi jedine dve partije koje su prešle cenzus na parlamentarnim izborima 21. juna, i to dva ministra iz redova socijalista Ivice Dačića i jedan iz SPAS-a Aleksandra Šapića.

Premijerka Ana Brnabić je kazala da je u novoj Vladi šest novih lica koja do sada nisu imala veze ni sa SNS, ni sa SPS. Na ciljeve Vlade je ukazao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekavši da će od Vlade tražiti da se suprotstavi organizovanom kriminalu i korupciji, da ubrza napredak ekonomije, da sačuva samostalnost i nezavisnost zemlje, čija perspektiva treba da bude naglašeno evropska.

Ana Brnabić, premijerka

Premijerka u drugom mandatu rođena je 1975. u Beogradu. Ima master diplomu MBA sa Univerziteta Hal iz Velike Britanije i više od deset godina rada sa međunarodnim organizacijama, stranim investitorima, lokalnim samoupravama i javnim sektorom u Srbiji. Ministarka državne uprave i lokalne samouprave je postala 2016. godine, a premijerka u junu 2017. Kao ministarka radila je na bržem sistemskom uvođenju e uprave u Srbiji. Članica je grupe Novi lideri u okviru Svetskog ekonomskog foruma, a učestvovala je u osnivanju i bila prva izvršna direktorka i članica UO fondacije Peksim. Bila je direktorka Kontinental vind Srbija i angažovana u konsultantskim firmama iz SAD koje su u Srbiji realizovale projekte čiji je finansijer USAID. Bila je ekspert na Programu reforme lokalne samouprave i koordinatorka Programa za ekonomski razvoj opština. Učestvovala je u osnivanju Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj 2006. Dobitnica je više priznanja za razvojne projekte.

Nikola Selaković

Nikola Selaković, ministar inostranih poslova

Na funkciju dolazi sa mesta generalnog sekretara Predsedništva Srbije.

Rođen je 1983. u Užicu. Ima master zvanje Pravnog fakulteta u Beogradu, gde je na doktorskim studijama. Član je Predsedništva SNS. Od 2005. do 2009. u Rektoratu Univerziteta u Beogradu bio je angažovan za organizaciju svih važnijih dešavanja. Od 2009. je na Pravnom fakultetu bio stručni saradnik, a od 2010. asistent na predmetima Uporedna pravna tradicija i Nacionalna istorija države i prava. U Vladi Srbije formiranoj 2012. je postavljen za ministra pravde i državne uprave, a na toj funkciji je ostao i posle vanrednih izbora 2014. Od 2003. član, a od 2005. sekretar Kluba ljubitelja antičkog i rimskog prava Pravnog fakulteta “Forum Romanum”. Bio je osnivač i predsednik Srpskog kulturnog kola “Despot Stefan Lazarević”. Od 2010. je predsednik Instituta Oratoria – Centar za retoriku. Govori engleski, francuski i italijanski. Oženjen, otac dva sina i ćerke.

Branislav Nedimović

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede

Resorom poljoprivrede rukovodi od 2016. godine. Rođen je 1977. godine u Sremskoj Mitrovici, gde je završio gimnaziju, a potom Pravni fakultet u Novom Sadu. Bio je poslanik u Skupštini Srbije od 2004. do 2008, a gradonačelnik Sremske Mitrovice bio je od 2008. u dva četvorogodišnja mandata. Od avgusta 2016. je bio ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine, a od juna 2017. ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Oženjen je i otac dvoje dece.