Tanjug
Zorana Mihajlović

Nova Vlada Srbije imaće 23 resora, odnosno 21 ministarstvo od čega tri novouvedena i dva resora bez portfelja. U Vladi je 11 žena i oko 50 odsto novih lica. Uz ministre iz Srpske napredne stranke, kabinet Ane Brnabić čine i kadrovi jedine dve partije koje su prešle cenzus na parlamentarnim izborima 21. juna, i to dva ministra iz redova socijalista Ivice Dačića i jedan iz SPAS-a Aleksandra Šapića.

Premijerka Ana Brnabić je rekla da je u novoj Vladi šest novih lica, koja do sada nisu imala veze ni sa SNS, ni sa SPS. Na ciljeve Vlade je ukazao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekavši da će od vlade tražiti da se suprotstavi organizovanom kriminalu i korupciji, da ubrza napredak ekonomije i da sačuva samostalnost i nezavisnost zemlje, čija perspektiva treba da bude naglašeno evropska.

Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike

U ovaj resor dolazi iz Ministarstva građevine. Rođena je 1970. u Tuzli. Na Ekonomskom fakultetu u Beogradu je diplomirala 1993, a doktorirala 2001. Redovni je profesor na Megatrend univerzitetu. Posle završenog fakulteta radila je kao profesor u Prvoj ekonomskoj školi, potom u Elektroprivredi Srbije i Aerodromu “Nikola Tesla”. Od 2004. do 2006. je bila savetnica potpredsednika Vlade, a od 2010. do 2012.godine savetnica premijera Republike Srpske. Od 2012. do 2014. godine bila je ministarka energetike i guvernerka Srbije u Evropskoj banci za obnovu i razvoj, a od 2014. u dva mandata potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Članica Savetodavnog odbora Svetske banke za rodnu ravnopravnost i razvoj postala je 2018. Poznata je po tome što u svom kabinetu drži rezervne cipele bez štikle, koje joj služe za obilazak gradilišta po Srbiji, a njeni saradnici se nadaju da joj u novom resoru neće biti potrebne. Dobitnica je priznanja Reformator godine i Ličnost godine i najministar za 2018. godinu. Ima sina.

Siniša Mali, ministar finansija

Ministar finansija je u drugom mandatu. Rođen je 1972. u Beogradu, diplomirao je na beogradskom Ekonomskom fakultetu, a potom i magistrirao. Na Vašington univerzitetu u Sent Luisu u SAD je magistrirao i nakon studija primio nagradu kao najbolji student u oblasti finansija i priznanje da je među deset odsto najboljih na top 20 poslovnih škola u SAD te godine. Gradonačelnik Beograda je bio od aprila 2014. do maja 2018. godine. Pre nego što je postao gradonačelnik, radio je specijalni savetnik za privredu i finansije u Vladi tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića. Pre ulaska u Vladu bio je finansijski savetnik u nekoliko privatnih preduzeća. U Vladi je radio 2001. godine kao pomoćnik ministra za privatizaciju, a od kraja te godine do kraja 2003. je bio direktor Centra za tendersku privatizaciju. Ministar finansija je poznat kao veliki pobornik trčanja. Učestvovao je na beogradskim maratonima, ali kad god može ide i na inostrane, pa je u ovoj godini istrčao trase u Atini i Berlinu. Priznanje Najevropljanin je poneo 2014. godine. Ima dva sina i ćerku.