Tanjug
Zlatibor Lončar

Nova Vlada Srbije imaće 23 resora, odnosno 21 ministarstvo, od čega tri novouvedena i dva resora bez portfelja. U Vladi je 11 žena i oko 50 odsto novih lica. Uz ministre iz Srpske napredne stranke, kabinet Ane Brnabić čine i kadrovi jedine dve partije koje su prešle cenzus na parlamentarnim izborima 21. juna, i to dva ministra iz redova socijalista Ivice Dačića i jedan iz SPAS-a Aleksandra Šapića.

Premijerka Ana Brnabić je kazala da je u novoj vladi šest novih lica koja do sada nisu imala veze ni sa SNS, niti sa SPS. Na ciljeve vlade je ukazao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekavši da će od vlade tražiti da se suprotstavi organizovanom kriminalu i korupciji, da ubrza napredak ekonomije i sačuva samostalnost i nezavisnost zemlje, čija perspektiva treba da bude naglašeno evropska.

Zlatibor Lončar, ministar zdravlja

Isti resor je vodio i u tri dosadašnje vlade, 2014, 2016. i 2017. Član je Predsedništva SNS. Rođen je 1971. u Beogradu, gde je završio Medicinski fakultet i specijalizirao opštu hirurgiju, a potom i doktorirao 2015. na oblasti medicinske epidemiologije. Specijalistički kurs iz hepatobilijarne hirurgije završio je 2001. u Londonu, gde se usavršavao i tokom 2006, a na londonskom Kings koledžu 2011. završio specijalistički kurs. Tokom 2012. i 2013. usavršavao se u oblasti transplantacione hirurgije jetre u KBC “Merkur” u Zagrebu. Zvanje kliničkog asistenta za predmet hirurgije na beogradskom Medicinskom fakultetu ima od 2012. Zaposlen je na Klinici za Urgentnu hirurgiju Urgentnog centra. Od 2010. je bio načelnik Intenzivne nege na Hirurgiji i direktor UC i pomoćnik direktora KCS od avgusta 2012. godine, a od 2013. načelnik Odeljenja za transplantaciju. Njegovi saradnici prepričavaju nedavnu anegdotu kada je ministar na otvaranju laboratorije “Vatreno oko” krenuo i da dezinfikuje ruke, a dozer je bio prazan. U pomoć su priskočili novinari i ponudili mu sredstvo sa mirisom lavande, što je rado prihvatio. Oženjen, otac dvoje dece.

Tomislav Momirović, ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture

U Vladu Srbije ulazi kao biznismen sa pozicije generalnog direktora hotela “Mona”. Rođen 1983. u Beogradu, gde je diplomirao na Pravnom fakultetu. Od 2007. je bio savetnik u preduzeću “Mona d.o.o.”, a od 2011. izdvajanjem kompanije “Mona Hotel Management d.o.o.” postaje generalni direktor nove firme. Predsednik je skupštine Udruženja hotelijera i restoratera, a od 2009. do 2013. bio je i predsednik UO tog udruženja. Aktivnim angažovanjem svog tima doprineo je da stopa PDV na smeštaj poraste na samo 10 umesto na 20 odsto, kako je prvobitno bila doneta odluka. Na poziciju predsednika kompanije “Mona Hotel Management d.o.o. stupa 2016. godine, a posle godinu dana započeta je izgradnja novog hotela na Dorćolu, “Mona Plaza”, čime je realizovana najveća investicija u istoriji kompanije. Kada su njegovi roditelji rešili da posao prenesu na sinove, podelili su kompaniju “Mona” na “ravne časti”, pa Tomislav rukovodi hotelijerskim delom posla, a njegov mlađi brat Uroš modnim. Tomislav Momirović je oženjen. Ima dvoje dece.

Tomislav Momirović