Youtube/espreso.rs
Marija Obradović

Nova Vlada Srbije imaće 23 resora, odnosno 21 ministarstvo od čega tri novouvedena i dva resora bez portfelja. U Vladi je 11 žena i oko 50 odsto novih lica. Uz ministre iz Srpske napredne stranke, kabinet Ane Brnabić čine i kadrovi jedine dve partije koje su prešle cenzus na parlamentarnim izborima 21. juna, i to dva ministra iz redova socijalista Ivice Dačića i jedan iz SPAS-a Aleksandra Šapića.

Premijerka Ana Brnabić je kazala da je u novoj vladi šest novih lica koja do sada nisu imala veze ni sa SNS, ni sa SPS. Na ciljeve vlade je ukazao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekavši da će od vlade tražiti da se suprotstavi organizovanom kriminalu i korupciji, da ubrza napredak ekonomije i da sačuva samostalnost i nezavisnost zemlje, čija perspektiva treba da bude naglašeno evropska.

Marija Obradović, ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu

Republička poslanica je bila u tri mandata – 2012. godine, pa nakon vanrednih parlamentranih izbora 2014. i 2016. Potpredsednica je SNS i predsednica Unije žena SNS. Rođena je u Kraljevu 1974. Završila je Pedagošku akademiju u Kruševcu, a potom i Učiteljski fakultet u Beogradu, Diplomatsku akademiju Ministarstva spoljnih poslova i visoke studije bezbednosti i odbrane. Karijeru je počela 1991. u RTV Kruševac, a od 1994. do 2008. je radila u “Ibarskim novostima” i RTV Kraljevo, na kojoj je vodila informativnu emisiju “Danas”, za koju je i nagrađena. Od 2008. do 2012. je radila u Informativnoj službi SNS. Posle izbora 2014. postaje predsednica skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove i prva žena na čelu tog tela. Sa poslanicama drugih partija, 2013. osniva Žensku parlamentarnu mrežu, čija je prva koordinatorka. Poznato je da sa koleginicom iz SPS Stefanom Miladinović često ide na koncerte i druga beogradska dešavanja. Sa porodicom živi i radi u Beogradu.

Irena Vujović

Irena Vujović, ministarka za zaštitu životne sredine

U Vladu ulazi sa funkcije predsednice beogradske opštine Savski venac. Rođena je 1983, a zvanje diplomiranog ekonomiste je stekla na

Fakultetu za međunarodnu ekonomiju Megatrend univerziteta, gde je na doktorskim studijama. Nakon izbora 2012. i 2014. je izabrana za

republičku poslanicu SNS, ali ju je 2014. godine gradonačelnik Beograda Siniša Mali imenovao za pomoćnicu gradonačelnika, pa je dala ostavku na poslanički mandat. Funkciju u Gradu napušta 2016, kada je izabrana za predsednicu opštine Savski venac. Ne krije da je ponosna je na svoje poreklo. Njen pradeda Nikola, jedan od osnivača Kominterne, rođeni je brat čuvenog narodnog heroja Save Kovačevića, koji je poginuo u bici na Sutjesci. Govori engleski i ruski jezik.