Tanjug
Maja Gojković

Nova Vlada Srbije imaće 23 resora, odnosno 21 ministarstvo, od čega tri novouvedena i dva resora bez portfelja. U Vladi je 11 žena i oko 50 odsto novih lica. Uz ministre iz Srpske napredne stranke, kabinet Ane Brnabić, čine i kadrovi jedine dve partije koje su prešle cenzus na parlamentarnim izborima 21. juna, i to dva ministra iz redova socijalista Ivice Dačića i jedan iz SPAS-a Aleksandra Šapića.

Premijerka Ana Brnabić je kazala da je u novoj vladi šest novih lica koja do sada nisu imala veze ni sa SNS, ni sa SPS. Na ciljeve Vlade je ukazao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekavši da će od Vlade tražiti da se suprotstavi organizovanom kriminalu i korupciji, da ubrza napredak ekonomije i da sačuva samostalnost i nezavisnost zemlje, čija perspektiva treba da bude naglašeno evropska.

Maja Gojković

Maja Gojković, ministarka kulture

Uz ministarsku je dobila i funkciju potpredsednice Vlade Srbije, a stiže sa mesta predsednice Skupštine Srbije, kojom je rukovodila u dva mandata. Članica je Predsedništva SNS. Rođena je 1963. u Novom Sadu, gde je završila Pravni fakultet i položila pravosudni ispit 1989. godine, kada je počela da radi u porodičnoj advokatskoj kancelariji svog oca Mite Gojkovića. Početkom 90-ih ulazi u politiku. Od 1992. je bila poslanica u skupštinama SRJ, SCG i Srbije, a od 1996. do 2000. godine poslanica u vojvođanskom parlamentu. Gradonačelnica Novog Sada bila je od 2004. do 2008. kao prva žena na toj poziciji, a od 2008. do 2012. i odbornica u Skupštini Novog Sada. Od 2014. je bila u Interparlamentarnoj uniji, a tokom mandata je omogućila da Beograd dobije organizaciju Skupštine IPU, koja je okupila 77 predsednika parlamenata i više od 2.000 parlamentaraca iz čitavog sveta. Pošto mora stalno da nosi naočare za vid, mediji su otkrili da je tokom godina stvorila pravu malu kolekciju, jer vodi računa da naočare uvek budu u skladu sa odevnom kombinacijom. Govori engleski i nemački jezik.

Tatjana Matić

Tatjana Matić, ministarka trgovine i telekomunikacija

Na ministarsku funkciju dolazi sa mesta državne sekretarke u tom resoru. Potpredsednica je Socijaldemokratske partije Rasima Ljajića. Rođena je 2. jula 1972. godine u Beogradu. Diplomirala je na beogradskom Filološkom fakultetu i stekla zvanje profesora srpskog jezika i književnosti. Od decembra 2001. do septembra 2002. bila je menadžer kompanije William Grants MPS Group u Beogradu, a tokom 2001. pomoćnica direktora kompanije Panasonik u Srbiji. Od 2002. do 2004. je bila pomoćnica šefa kabineta potpredsednika Vlade i Koordinacionog centra SRJ i RS za KiM, a od 2005. do 2007. direktorka Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, nadležna za upravljanje i koordinaciju rada službe. Od 2007. do 2012. je bila sekretarka Ministarstva rada i socijalne politike. Vrlo je aktivna na društvenim mrežama i često postavlja fotografije na kojima se vidi da vodi računa o garderobi, ali i o šminki, pa njeni pratioci komentarišu da izgleda kao manekenka. Govori engleski jezik, a služi se ruskim.