Tanjug
Jadranka Joksimović

Nova Vlada Srbije imaće 23 resora, odnosno 21 ministarstvo od čega tri novouvedena i dva resora bez portfelja. U Vladi je 11 žena i oko 50 odsto novih lica.

Uz ministre iz Srpske napredne stranke, kabinet Ane Brnabić čine i kadrovi jedine dve partije koje su prešle cenzus na parlamentarnim izborima 21. juna, i to dva ministra iz redova socijalista Ivice Dačića i jedan iz SPAS-a Aleksandra Šapića. Premijerka Ana Brnabić je kazala da je u novoj vladi šest novih lica koja do sada nisu imala veze ni sa SNS, ni sa SPS. Na ciljeve vlade je ukazao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekavši da će od vlade tražiti da se suprotstavi organizovanom kriminalu i korupciji, da ubrza napredak ekonomije, kao i da sačuva samostalnost i nezavisnost zemlje, čija perspektiva treba da bude naglašeno evropska.

Maja Popović, ministarka pravde

Rođena je 1972. u Beogradu, gde je završila osnovnu školu, a srednju u Španiji, na engleskom koledžu na španskom i engleskom jeziku, gde je bila đak generacije. Beogradski Pravni fakultet upisala je 1989. i završila u 21. godini, 1996. položila je pravosudni ispit, a zvanje master stekla ocenom 9,80, Radila je kao advokatski pripravnik u privatnoj kancelariji i sudijski pripravnik u Okružnom sudu u Beogradu.

U 26. godini postaje sudija Prvog opštinskog suda u Beogradu, kao najmlađa ikada izabrana na tu poziciju u Srbiji. Od 2000. do 2012. imala je svoju advokatsku kancelariju, a od 2012. do 2014. bila pomoćnik direktora u Gradskom zavodu za hitnu medicinsku pomoć. U Bezbednosno-informativnoj agenciji zaposlila se 2014. godine, gde je između ostalog, od 2015. bila šef kabineta direktora BIA, od 2018. savetnik direktora BIA, a nedavno i specijalni savetnik direktora BIA. Zanimljivo je da kada je predložena za ministarku i pored vrlo zavidne biografije mediji o njoj nisu ništa znali osim da radi u BIA. Govori engleski, španski, italijanski i francuski jezik. Udata je, majka dvoje dece.

Jadranka Joksimović

Jadranka Joksimović, ministarka za EU integracije

Ovaj resor je vodila i u prethodne dve vlade. Članica je Predsedništva SNS. Rođena je u Beogradu 1978. godine gde je završila Fakultet političkih nauka. Master je stekla na Univerzitetu Alfa, a na doktorskim je studijama na FPN. Dobitnik je norveške stipendije za Generaciju koja obećava, kao i stipendije vladinog Fonda za talente. Karijeru počinje kao demonstrator na FPN, a od 2007. do sredine 2008. godine je bila stručni saradnik poslaničkog kluba Napred Srbijo. Od 2009. do 2012. godine je uređivala je “Zemunske novine”, a od 2009. je bila i učesnik programa za upoznavanje sa institucijama Evropske unije. Posle izbora u maju 2012. postaje republička poslanica, a ministarka bez portfelja u aprilu 2014. godine. Nije krila da je odmah po ulasku u kabinet za EU integracije u Nemanjinoj 11 prionula na učenje nemačkog jezika. Reizabrana je na ministarsku funkciju posle izbora 2016. godine. Dobitnica je nagrade Najevropljanin za 2015. godine, plakete Društva lobista i nagrade Duga. Govori engleski i nemački.