Tanjug

Nova Vlada Srbije imaće 23 resora, odnosno 21 ministarstvo od čega tri novouvedena i dva resora bez portfelja. U Vladi je 11 žena i oko 50 odsto novih lica. Uz ministre iz Srpske napredne stranke, kabinet Ane Brnabić, čine i kadrovi jedine dve partije koje su prešle cenzus na parlamentarnim izborima 21. juna, i to dva ministra iz redova socijalista Ivice Dačića i jedan iz SPAS-a Aleksandra Šapića. 

Premijerka Ana Brnabić je kazala da je u novoj Vladi šest novih lica koja do sada nisu imala veze ni sa SNS, ni sa SPS. Na ciljeve Vlade je ukazao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekavši da će od Vlade tražiti da se suprotstavi organizovanom kriminalu i korupciji, da ubrza napredak ekonomije, kao i da sačuva samostalnost i nezavisnost zemlje, čija perspektiva treba da bude naglašeno evropska.

Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad

Ovu doktorku šira javnost je upoznala kao članicu Kriznog štaba za borbu protiv COVID-19. Rođena je 1975. godine u Sarajevu. Medicinski fakultet u Beogradu završila je 2001. godine, magistrirala 2006. epidemiologiju, a doktorirala je na temi “Prediktivna vrednost kvaliteta života u proceni ishoda bolesti kod bolesnika sa multiplom sklerozom”.

Zvanje asistenta ima od maja 2007. godine, a u februaru 2011. je izabrana u zvanje docenta. Od juna 2017. je vanredni profesor za užu naučnu oblast Epidemiologija na Medicinskom fakultetu u Beogradu, a od 2019. godine drži nastavu i na Medicinskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovci. Od 2015. je član Republičke stručne komisije za onkologiju i član Predsedništva epidemiološke sekcije, a od kraja 2017. godine je zamenik direktora Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”. Ministarka, za koju mediji primećuju da je od “od stila i elegancije”, jer vodi računa o svom izgledu, kaže da, bez obzira na novu dužnost, ostaje u Kriznom štabu i nastavlja borbu sa koronom. Govori engleski jezik. Udata je, majka jednog deteta.

Anđelka Atanasković, ministarka privrede

Dosadašnja generalna direktorka trsteničke fabrike Prva petoletka – namenska je rođena 1958. godine u Trsteniku. Diplomirala je na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, odeljenje u Kraljevu i 1982. se zaposlila se u fabrici Prva petoletka – namenska. U ovoj kompaniji je ostala ceo radni vek. Od 2014. je generalna direktorka PTT Namenska AD. Predsednik Parlamenta privrednika Rasinskog okruga Privredne komore Srbije je od 2017. godine. Proglašavana je za najboljeg menadžera jugoistočne Evrope 2016. godine i Ženu godine u regionu, a dobitnica je i drugih brojnih priznanja regionalnih i republičkih privrednih komora. Mediji su pisali da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u više navrata nazvao “žena zmaj”, a u jesen 2018. ju je pozvao da pokrene nekadašnji pogon Prve petoletke u Leposaviću. Taj angažman joj je doneo Oktobarsko priznanje opštine Leposavić. Ministarka je, kažu njeni saradnici, ponosna što je član Srpske napredne stranke od njenog osnivanja 2008. i o tome rado govori. Ne propušta priliku da istakne da je veliki patriota. Posle lokalnih izbora 2016. godine i ovogodišnjih junskih izabrana je za odbornicu u SO Trstenik. Udata je i majka dvoje dece.

Anđelka Atanasković