youtube/printscreen
Branko Ružić

Nova vlada Srbije imaće 23 resora, odnosno 21 ministarstvo, od čega tri novouvedena i dva resora bez portfelja. U Vladi je 11 žena i oko 50 odsto novih lica. Uz ministre iz Srpske napredne stranke, kabinet Ane Brnabić čine i kadrovi jedine dve partije koje su prešle cenzus na parlamentarnim izborima 21. juna, i to dva ministra iz redova socijalista Ivice Dačića i jedan iz SPAS-a Aleksandra Šapića.

Premijerka Ana Brnabić je kazala da je u novoj vladi šest novih lica koja do sada nisu imala veze ni sa SNS, ni sa SPS. Na ciljeve vlade je ukazao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekavši da će od Vlade tražiti da se suprotstavi organizovanom kriminalu i korupciji, da ubrza napredak ekonomije, kao i da

sačuva samostalnost i nezavisnost zemlje, čija perspektiva treba da bude naglašeno evropska.

Branko Ružić

Branko Ružić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

U ovaj resor prelazi sa čela Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Uz ministarsku će obavljati i funkciju prvog potpredsednika Vlade Srbije. Rođen je 1975. godine u Beogradu. Otac mu je bio diplomata, pa je detinjstvo proveo u Australiji, gde je započeo i srednje obrazovanje. Diplomirao je na beogradskom Fakultetu političkih nauka, na kojem je od 1996. do 1999. godine bio student prodekan. Potpredsednik je SPS, a u više mandata je bio poslanik u Skupštini Srbije i Skupštini Srbije i Crne Gore. U Vladi Srbije 2013. obavljao je funkciju ministra bez portfelja zaduženog za evropske integracije. Na funkciju ministra državne uprave i lokalne samouprave izabran je juna 2017. godine. Mediji su otkrili da je kao ministar u resoru za EU integracije na ulaz u kabinet stavio uramljene citate nekadašnjeg čuvenog predsednika vlade Nikole Pašića. U vreme prethodnog ministrovanja u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi hvalio se da u njegovom resoru radi čak 90 odsto dama. Veliki je navijač Fudbalskog kluba Partizan, a od 2009. do 2014. godine je bio potpredsednik kluba. Govori engleski jezik. Oženjen, otac dvoje dece.

Milan Krkobabić

Milan Krkobabić, ministar za selo

U prethodnoj vladi je bio ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća. Predsednik je Partije ujedinjenih penzionera Srbije. Rođen je 1952. godine u Kačarevu, a diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Radio je na bankarskim i finansijskim poslovima od pripravnika do direktora, a od 2008. do 2012. godine bio je zamenik gradonačelnika Beograda. Od 2012. je radio kao generalni direktor “Pošta Srbije”, a tokom obavljanja ove funkcije, za 52 nedelje otvorio je 52 nove pošte u gotovo svim krajevima Srbije. Ministar je postao 2016. godine, a bio je zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća. U saradnji sa Odborom za selo SANU osmislio je i 2017. godine pokrenuo projekat obnove zadrugarstva. U više saziva je bio republički poslanik, a iz tog doba se prepričava kako je na svom poslaničkom mestu flomasterom označio dugmad sa “za”, “protiv” i “uzdržan” kako ne bi pogrešio tokom glasanja. Oženjen je, otac dva sina, od kojih je jedan, Stefan Krkobabić, u aktuelnom sazivu poslanik i potpredsednik Skupštine Srbije.