Instagram
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti prvi put su se sreli na okruglom stolu o Zapadnom Balkanu u Minhenu.

Vučić je za RTS rekao da ne može da iznosi detalje sa okruglog stola, dodavši da je bilo “žestoko”. Predsednik Srbije je rekao da smatra da je bilo važno da sagleda međualbanske odnose, između Prištine i Tirane.

– Strategije se držite, a taktiku ćemo još bolje da spremimo jer mi se čini da sada ih apsolutno dobro poznajem, čak i onog ko je za mene bio nepoznata u toj jednačini, gospodina Kurtija – rekao je Vučić.

Ističe da bi “mnogo voleo da vidi mogućnost kompromisa”, ali da već šest godina sluša priču kosovskog predsednika Hašima Tačija o postizanju sporazuma do kraja godine.

Video možete pogledati ovde.

Govoreći o potpisanim izjavama o namerama za uspostavljanje železničke veze i autoputa Beograd-Priština, Vučić je rekao da je važno da Srbija “pokazuje svoju želju ide u tom smeru i da to radi”. Ocenio je da će to biti od velike koristi ne samo za centralnu Srbiju, već i za srpski narod na Kosovu.

Govoreći o primedbama na potpisivanje pisma o namerama i dovođenja u vezu sa priznanjem Kosova, predsednik Srbije je poručio da ne želi da “bilo koje dete u Srbiji ratuje ponovo”.

– Nemojte molim vas da pričate gluposti. Tamo gde je napisano Kosovo postoji zvezdica, sve je urađeno u skladu sa našim zahtevima. Hoćemo da budemo deo sveta, hoćemo da napredujemo. Protiv ste železničke linije, za šta ste vi ljudi? Da uzmemo puške i tenkove, ali da neko drugi ratuje umesto nas – rekao je on.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here