Lična arhiva
Zadivili igrom i nošnjama: Za Igre iz Kobišnice dobili buran aplauz

Veterani SKC “Stevan Mokranjac” iz Beča nedavno su boravili u Novom Sadu, gde su svojim nastupom oduševili publiku. Oni su bili gosti Kulturno-umetničkog društva Nera iz Novog Sada koje je organizovalo tradicionalni Festival folklora veterana Ravnica. “Mokranjac” je imao čast da bude jedini klub iz dijaspore na festivalu na kome je uz njih i domaćine nastupilo još 17 ansambala iz Srbije.

U tročasnovnom programu veterani su na pozorišnoj sceni Gimnazije “Laza Kostić” izveli koreografije iz svih delova Srbije i pokazali da su godine samo broj. U sali koja je bila ispunjena do poslednjeg mesta, veterani “Mokranjca” su izveli koreografiju “Igre iz Kobišnice”, koju je postavio Milorad Runjo, najbolji koreograf u dijaspori .

Naše Bečlije su oduševile publiku naročito što su igrali u originalnoj nošnji, ali i s velikim brojem parova.

– Time smo pokazali da veterani “Mokranjca” ne zaostaju za ostalim ansamblima našeg društva i na pravi način predstavljamo naše društvo, što nije lako uzimajući u obzir postignute rezultate i dobijena priznanja – rekao je Saša Božinović, potpredsednik “Mokranjca” i član veteranskog ansambla .

Predsednik “Mokranjca” Saša Kostić boravio je zajedno sa svojim veteranima u Novom Sadu i ne krije svoj ponos.

Posle nastupa, druženje svih veterana, oko 400 učesnika festivala, nastavljeno je uz zajedničku večeru i muziku uživo u restoranu Vila Moskva.

– Atmosfera je bila fenomenalna, igra i pesma nisu prestajali. Sklopljeno je puno novih poznanstava i stečena su nova prijateljstva – navodi Božinović.

Tokom boravka u Novom Sadu “Mokranjac” je uspostavio saradnju s veteranima iz Čačka, Kragujevca, Jagodine, Beograda i od svih su dobili pohvalne reči, kao i iskazanu želju da se tokom iduće godine odazovu njihovim manifestacijama.

Druženje posle nastupa: Bečlije uživale u sjajnoj atmosferi

Uzvraćeno gostoprimstvo

Domaćini, KUD Nera odlično su ugostili Bečlije, sa kojima su se družili dva dana. Novosađani su tako punom merom uzvratili veteranima “Mokranjca” koji su početkom oktobra priredili Novosađanima nezaboravno druženje u austrijskoj prestonici. To je igračima iz Novog Sada bio prvi odlazak u inostranstvo i s uživanjem su razgledali Beč. Sada su veterani iz Beča iskoristili boravak u Srpskoj Atini da vide sve znamenitosti glavnog grada Vojvodine, a potom su zadovoljni i puni utisaka krenuli u Austriju. Po dolasku u Beč već su ih čekale brojne obaveze jer se godišnji koncert “Mokranjca” održava u subotu, 10 decembra.

Poštovani i u Srbiji

Predrag Lukijanović, Saša Božinović, Dragana Živanović i Srđan Milenković su u pauzi nastupa na festivalu govorili za emisiju “Naši u svetu” Radio Novog Sada. U razgovoru sa Goranom Pavlovićem, urednikom emisije, oni su istakli da i Novi Sad doživljavaju kao svoj grad. Naglasili su gostoprimstvo članova Nere, ali i poštovanje koje su svi učesnici iskazali prema “Mokranjcu”.

– Naše društvo je već godinama brend među folklorima u dijaspori, a sada smo osetili da nas poštuju i u Srbiji – rekli su između ostalog.

O sekciji veterana naveli su da, kao i kompletno udruženje, živi i radi kao jedna porodica. Govorili su i organizovanju srpske zajednice u austrijskoj prestonici i tome šta im u tuđini najviše nedostaje iz rodnog kraja.

Članovi “Mokranjca” sa Goranom Pavlovićem
Saša Božinović sa predsednicom KUD Nera