Z. Mirković
Druženje svima prijalo: Penzioneri sa Markovićem (treći zdesna)

Udruženje penzionera Zajednice srpskih klubova u Beču okupilo je brojne bivše aktiviste, koji su od samog početka samoorganizovanja naših građana u Austriji.

Dragutin Petković, predsednik Udruženja penzionera, koje postoji već šest godina, jedan od od onih koji pamti prve dane samoorganizovanja naših građana daleke 1970. godine.

– Od svih koji smo od prvog dana 1970. aktivno učestvovali u podizanju naših klubova i Zajednice, u Beču smo sada samo Bratoljub Ćuk i ja. Udruženje penzionera je važno kako bi okupili stare aktiviste koji su nam se pridružili neki godinu kasnije. Sada možemo da se družimo i evociramo uspomene – rekao je on.

Petković je penzionerima priredio ručak i lepo druženje, koje im je ponajviše nedostajalo za vreme pandemije.

Jedan od prisutnih bio je Slobodan Jovanović, koji je 1977. godine pristupio klubu Beograd, iz kojeg je ušao u Fudbalski savez koji je nekada bio jedna od najbrojnijih organizacija naše krovne organizacije.

– Ovakvo okupljanje nam je veoma značajno, jer se vidimo sa starim prijateljima, koje nemamo priliku često da vidimo. Bez Udruženja penzionera ne bi se okupljali mi koji smo obeležili samoorganizovanje – naglasio je Jovanović, koji je svojevrsan hroničar Zajednice, jer jedini poseduje materijal sa svih do sada održanih Radničkih sportskih igara.

Hroničar: Slobodan Jovanović

Mileva Čokić Vrečić, dugogodišnji obrazovni radnik, koja je više od tri decenije pomagala našim klubovima i Zajednici u realizaciji brojnih aktivnosti takođe je bila na ovom druženju.

– Hvala Petkoviću što nas održavaš i skupljaš, što nas podsetiš da postojimo. Održavaš nas u životu, da osetimo da smo nekada vredeli i radili.

Dodala je da bi se odazvala ako bi je klubovi zvali.

– Primećujem, međutim, da više nema naših nekadašnjih manifestacija. Šteta je kad se izgubi tradicija. Volela bih da naša deca uče jezik, ne samo folklor i sport – istakla je Mileva Čokić Vrečić.

Klub zaslužnih

Petković je pohvalio predsednika Zajednice Luku Markovića za kojeg je rekao da je najbolji do sada šef krovne organizacije u Beču.

Marković je naglasio da Udruženje penzionera voli da nazove Klubom zaslužnih.

– Oni su osnovali, držali, čuvali i sve sačuvali. Nastavak rada nije nam bio problem, jer smo imali dobru osnovu. Ugled koji Zajednica uživa kod gradskih vlasti je nastao upravo na odnosima koje su izgradili stari aktivisti. Zato rado slušamo njihove savete, jer iskustvo je nešto što se stiče “, naglasio je on.