Vežimo svoj mali brod uz veliki ruski

0

Srpski i ruski patrijarh na liturgiji u Hramu Svetog Save
 

Patrijarh Kiril odlikovan je Ordenom Svetog Save Prvog stepena, za beskrajnu ljubav svesrdno pokazanu prema srpskom narodu naročito "onom stradalnom delu naroda na Kosovu i Metohiji".

 

Za uzvrat patrijarh Kiril poklonio je hramu Svetog Save česticu moštiju svetitelja Aleksandra Nevskog, koja kako je naveo treba "da štiti pravoslavnu veru i srpski narod". Patrijarh Kiril poručio je da je "vera život, a bez vere smrt".

 

Prema njegovim rečima, upravo se na pravoslavnoj veri zasniva viševekovna slavna istorija srpskog i ruskog naroda.

 

"Srpski i ruski narod uvek su jednim usnama i jednim srcem ispovedali zajedničku veru. Istorja naših odnosa seže do dalekih vekova. Ruski monasi su bili gosti u kući velikog župana Stefana Nemanje …", kazao je patrijarh Ruske pravoslavne crkve.

 

Pročitajte još:

* Nikolić i Šešelj na liturgiji patrijarha Kirila i Irineja

* Kiril: Nikolaj je žrtvovao krunu, carstvo i život za Srbiju

Podsećajući na zasluge srpskog prosvetitelja Svetoga Save i njegovog oca Stefana Mirotočivog, patrijarh Kiril rekao je da se raduje liturgiji u jednom od najveličanstvenijih pravoslavnih hramova na svetu. On je izrazio zadovoljstvo što se Hram Svetog Save uzdiže i raste, uprkos brojnim, ranijim, nastojanjima da se to ne desi.

 

Patrijarh Kiril podsetio je da je njegov prethodnik pre 15 godina za vreme bombardovanja došao u glavni grad Jugoslavije da bi svojom liturgijom i molitvom podržao svoj srpski narod. Podsetio je da su mnoge žestoke oluje prešle preko srpskog naroda koji je preživeo dva svetska rata, genocid i bombardovanje.

 

Patrijarh Irinej poručio je patirjarhu Kirilu neka njemu i ruskom vernom narodu Gospod stostruko vrati za dobro koje pokazuju prema srpskom narodu.

 

"Hvala ruskoj crkvi što je želela da nam pomogne u ukrašavanju ovog velikog hrama koji će biti slava i ponos naš i ne samo naš već i ruskog naroda i celog pravoslavlja", rekao je patrijarh SPC.

 

Patrijarh Irinej poručio je da je važno biti uz Boga – "Kada smo sa Bogom ko će protiv nas – niko", dodao je on. Srpskom narodu i crkvi, kazao je, ne bi bilo opstanka bez svestrane pomoći carske Rusije i apostolske Ruske crkve.

 

"Kao mali, manji narod dužni smo i pozvani da svoj maleni brod vežemo za veliki ruski brod koji plovi po pučini ovog sveta", kazao je patrijarh Irinej.

 

Patrijarh Irinej je podsetio na vekovno jedinstvo i bratstvo ruske i srpske crkve koje nemaju samo zajednicku veru, jezik, slovensku krv i istoriju, već i jedinstvo u krvi i telu Gospoda Boga i Isusa Hrista.

 

Patrijarh Irinej ponovio je da je dolazak ruskog patrijarha u Beograd "veliki Božji dar", kao što su i ruska crkva i ruski narod.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here