Youtube/Viber
Foto: Ilustracija

Rakuten (u čijem je Vajber vlasništvu) i Fejsbuk zaratili su oko nekoliko stvari, ali ukratko, pravi razlog leži u tome što Vajber nije saglasan sa politikom koju Fejsbuk zastupa i njihovim načinom poslovanja.

Zato će aplikacija ukloniti Facebook Connect, Facebook SDK i GIPHY, uz obustaviljanje zakupa reklamnog prostora na ovoj platformi društvenih mreža, time podržavši sve masovniji pokret #StopHateForProfit (“Prekinite mržnju radi profita”) sa ciljem bojkotovanja Facebook kompanije.

Kako su iz Vajbera saopštili, na ovu odluku ih je podstaklo nekoliko stvari.

Prvo, grupacija čije su članice šest organizacija, a među njima “Liga protiv prezira” (Anti-Defamation League) i “Nacionalna asocijacija za napredak osoba obojene puti” (NAACP), apelovala je na kompanije koje se reklamiraju na Fejsbuku da obustave zakup reklamnog prostora na ovoj društvenoj mreži tokom meseca jula, kao odgovor na izostanak konkretnih mera i aktivnosti kompanije u zaštiti korisnika platforme od govora mržnje.

Zatim, u pitanju je i slučaj “Kembridž Analitika”, kada se ispostavilo da je Fejsbuk nezakonito prikupljao i koristio podatke skoro 87 miliona korisnika Fejsbuka.

“Kompanija koju odlikuje nemaran odnos prema podacima svojih korisnika i nedostatak privatnosti u njenim aplikacijama, a sada i šokantno odsustvo nužnih mera kojim bi javnost bila zaštićena od nasilnog govora koji ugrožava društveni red i mir, ovim poslednjim ispadom je otišla predaleko”, Đamel Agaua, globalni generalni direktor Vajbera.

Aktivnosti čiji će ishod bitii uklanjanje dodirnih tačaka sa Fejsbukom sa aplikacije Vajber će biti okončane do početka meseca jula 2020, dok će zakup reklamnog prostora na ovog društvenoj mreži biti obustavljen momentalno, stoji u saopštenju Vajbera.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here