VIDEO: Kako se jedno od najvećih svetskih jezera pretvorilo u groblje brodova

0

Aralsko jezero je postalo groblje brodova
 

1. Putovanje počinje davne 1972. kada su prve fotografije iz satelita pokazale kako se površina jezera smanjuje. Tajm leps snimci Azije pokazuju da sui mnogi delovi jezera, do 2009. godine, potpuno isušeni.

2. Ambiciozni sovjetski projekat koji je podrazumevao da dve reke popune dno Aralskog mora, imalo je samo kratkotrajni uspeh. Zamišljeno je da će dve reke nahraniti dno jezera koje bi potom postalo pogodno tle za uzgajanje pamuka. Umesto uspeha, to je dovelo do ekološke katastrofe.

3. Aralsko more nekada je bilo veličine Irske, a sada je pretvoreno u jeziv pustinjski prizor i izgleda kao grad duhova.

4. Postoji i zdravstveni rizik za one koji žive u blizini.

– Ne možete da osetite so u vazduhu, ali možete na koži, na jeziku – kaže jedna od lokalnih stanovnica čiji suprug boluje od bronhitisa. So nije jedina opasnost, ovim područjem se šire i opasni pesticidi.

5. Iako su mu naučnici predviđali potpunu propast, sa povratkom vode i dalje postoji nada da bi se ovaj, nekada lučki grad, ponovo mogao pokazati u ekonomiji.

6. Nivo vode raste i riba se vraća u delove u kojima nije bilo.
– Vratili su nam more – kaže lokalni ribar.

7. Skorašnje fotografije sa Nasinog satelita Tera, pokazuju da se Aralsko more suši poslednjih 14 godina. Mere popravljanja stanja baziraju se i na sadnju vegetacije. Ipak, mnogi projekti propadaju zbog nedostatka novca i političke volje.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here