Video nadzor za srpsku svetinju

0
Sada je lakše: Milan iz kancelarije Solidarnosti, otac Petar i Arno Gujon

– Provokacije i napadi na to duhovno središte pravoslavlja se nikako ne smiruju. Nedavno su, u oktobru, albanski ekstremisti i njihove neodgovorne grupe, koje naravno mesne službe bezbednosti nikad ne otkriju i ne kazne, najavljujući dolazak kalifata na Kosovo, porukama mržnje i pretnjama na albanskom i engleskom jeziku išarali manastirski zid i kapiju. Nikako da se zaustavi zloba i mržnja koja se usadila u te ljude. Oni čine sve kako bi zagorčavali život monasima i proterali ih. Stoga smo reagovali po hitnom postupku – objašnjava Arno.

Ono što je trebalo da urade međunarodne zaštitne snage, na sebe je preuzelo udruženje Solidarnost Kosovo.

– Odlučili smo da ugradimo bezbednosne kamere na ulaznim kapijama, ali i osiguranja dužinom celog zida koji uokviruje manastir – navodi Arno.

Od prikupljenog novca odvojen je deo za ove radove, članovima Solidarnosti pridružili su se lokalni majstori i samo zahvaljujući velikodušnosti tih ljudi, Visoki Dečani, inače upisani na Uneskovu svetsku listu nasleđa, dobijaju zaštitu.

– Sve je to naš božićni poklon. Radove smo obavili u rekordnom vremenu – za manje od mesec dana. Izgradili smo luk nad glavnom ulaznom kapijom sa sistemom video nadgledanja i sve popratne radove. Solidarnost naših dobročinitelja i ovaj put je došla do izražaja, morali smo da zaštitimo zdanje niklo u dalekoj istoriji, koje je uspravno opstalo tokom vekova i pored brojinih neprijateljskih pohoda. Ne prihvatamo da u ovo naše vreme to unište islamski rušitelji. Upravo zbog toga smo mislili i o najsitnijim detaljima uz obavezu da ispoštujemo i zadržimo estetiku celog mesta – ponosno i zadovoljan urađenim poslovima ističe Arno Gujon.

Nerazumna sporost administracije

Francuz koji se nadaleko pročuo kao veći Srbin od većine Srba ističe da je to odgovor na nerazumnu i neverovatnu sporost administracije u donošenju odluka o zaštitnim operacijama.
– Sve kritike idu na adresu onih u čijoj je to nadležnosti, ali nismo dozvolili da nas obeshrabre. Zaista smo mnogo žurili kako bi svi radovi bili završeni pre srećnih praznika Hristova rođenja – navodi Gujon.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here