Tanjug/AP

Samo dan pošto je savezni premijer Skot Morison poručio vladama svih država i teritorija da se pridržavaju nacionalnog plana o izlasku iz kovid krize, izvodljivost ideje o otvaranju zemlje sa 70 odsto vakcinisanog stanovništva potvrdila je i direktorka Doertijevog instituta za zarazne bolesti i imonologiju.

U saopštenju koje je objavio ovaj ugledni institut, navodi se da se “vidi svetlo na kraju tunela” i da će “kada budemo dostigli između 70 i 80 odsto vakcinisanih biti manje prenošenja zaraze, manje hospitalizovanih i manje preminulih od kovida”.

Profesorka Šeron Luin, direktorka Doertijevog instituta, demantovala je tvrdnje lidera pojedinih država da modelirenje koje je sprovela ova ustanova nije primenljivo u slučajevima kada postoji veliki broj slučajeva zaraza unutar zajednice.

Ona je poručila da će za Australiju biti sasvim bezbedno da se otvori i oslobodi stalnih mera zatvaranja onog momenta kada se pređe stopa od 70 i 80 odsto vakcinisanih.

– Nema velike razlike da li će otvaranje početi sa 30 ili sa 800 zaraženih u zajednici. Brojevi će svakako ići na gore i moći će da dostignu i stotine hiljada u nekoliko meseci, ali sa 70 odsto do 80 odsto vakcinisanih će broj hospitalizovanih i umrlih od kovida biti drastično smanjen, a to je ono što treba da nam bude cilj – rekla je profesorka Luin.

Ona je istakla da će određene mere za zaštitu javnog zdravlja morati da ostanu na snazi i kada se dostigne 70 i 80 odsto, naročito praćenje kontakata i izolacija zaraženih osoba.

Međutim, direktorka Doertijevog instituta je jasno rekla da svi treba da shvate da Australija ne može zauvek da vodi politiku potpune eliminacije virusa i da život u takvim okolnostima nije realan. Drugim rečima, u jednom trenutku se mora stati sa častim i dugim zaključavanjima gradova i država, kao i sa blokadama unutrašnjih i spoljnih granica.

– Prelazak iz faze A u fazu B nacionalnog plana za izlazak iz krize, sam po sebi će se značiti da izlazimo iz takozvanog nultog kovid okruženja. Kada dostignemo 70 odsto vakcinisanih, potpuno iskorenjivanje kovida više nije cilj i tada moramo početi da živimo s virusom. To svi moraju da shvate, jer je to najvažnija promena koja će se dogoditi – istakla je Luin.

Pojašnjenje koje je stiglo sa Doertijevog instituta, u petak će biti detaljno predstavljeno i svim premijerima na redovnom sastanku Nacionalnog kabineta. Biće interesantno kako će tada reagovati lideri država i teritorija, naročito oni koji se ne slažu da je već usvojeni plan za izlazak iz kovid krize izvodljiv sa velikim brojem zaraženih.

Najavu da će nastaviti sa zaključavanjima i blokadama granica i kada se dostigne 80 odsto vakcinisanih za sada su dale vlade Kvinslenda, Zapadne Australije i delimično Viktorije. Posle skoro 18 meseci izolacije i stalnih restrikcija utisak je da Australiji sada više nego ikada treba jedinstvo njenih lidera, a da se političke i stranačke podele konačno ostave po strani.

Više štete nego koristi

Premijer Morison je rekao da se preporuka Doertijevog instituta zasniva na “najboljem naučnom, medicinskom i ekonomskom modeliranju”.

– Na osnovu naučnih radova je utvrđeno da možemo bezbedno da krenemo napred i da završimo sa zatvaranjima kada dostignremo željenu stopu vakcinacije. Svaki naredni lokdaun sa 70 ili 80 odsto vakcinisanih donosio bi više štete nego koristi i u ekonomskom i u širem smislu. Kada ćemo se otvoriti ako nećemo sa 70 ili 80 odsto vakcinisanih – zapitao se Morison.

“Čvrsta granica” do kraja oktobra

Da pojedine države ne planiraju da menjaju svoje stavove u biskoj budućnosti potvrdila je informacija iz Brizbejna, da je Vlada Kvinslenda odlučila da zadrži “čvrstu” granicu prema Novom Južnom Velsu još deset nedelja, odnosno do kraja oktobra.

Kako je saopšteno, ovakva odluka se ipak zasniva na broju vakcinisanih, jer u Kvinslendu ne veruju da ovom dinamikom mogu da vakcinišu 70 odsto stanovništva za manje od dva meseca.

Produžetak blokade dodatno će otežati život ljudimau pograničnom pojasu, od kojih neki žive praktično u istom gradu, koji jedna ulica deli na dve države, kao recimo Kulangata i Tvid Heds nedaleko od Gold Kousta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here