Youtube/Serbian News USA
Martina Tomašević Hon

Čikago je Vidovdan proglasio praznikom tog grada, a zamenica gradonačelnika Martina Tomašević Hon, koja je odigrala veliku ulogu u realizaciji te ideje, kaže da nije ni slutila da će inicijativa u vezi s Vidovdanom izazvati takvu pažnju.

Tomašević Hon kaže da se nada da će srpska zajednica u Čikagu pokušati da tokom sledećih godina organizuje srpsku paradu, navodeći da je takvih pokušaja bilo i ranije.

Za to je, kaže, potrebno samo jednostavno dobijanje dozvole, a nada se i da će Vidovdan ostati kao praznik u kalendaru Čikaga i kada neko drugi bude preuzeo funkciju gradonačelnika.

– Cilj nam je da slavimo sve zajednice u Čikagu, uključujući i Srbe. Vidovdan u Čikagu nije zvanični praznik, u smislu da ljudi ne idu taj dan na posao i posao. To je priznanje da je Vidovdan značajan za srpski narod u Čikagu. Te proklamacije mogu da se izdaju svake godine – zauvek – rekla je Tomašević Hon.

Ona je dodala da je Beograd grad pobratim Čikaga i da su Srbi ogroman deo čikaške zajednice.

Martina Tomašević Hon je dete srpskog vojnog pilota Nikole Tomaševića i Afroamerikanke Veronike Hone. Diplomirala je političke nauke na Univerzitetu Čikago i doktorirala prava na Univerzitetu Berkli.

Nakon dugogodišnje karijere u američkom Kongresu odazvala se pozivu gradonačelnice Čikaga Lori Lajtfut da preuzme dužnost njene zamenice.

– Želim da se pripadnici svih zajednica vole i poštuju. Možda sam idealista, ali neću odustati od svog cilja. Želim da pomognem čovečanstvu da razume sve što nam je zajedničko i da poštujemo sve naše različitosti umesto da se mrzimo zbog njih – rekla je ona.

Tomašević Hon je poručila da su, kako kaže, potrebni – mirotvorci.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here