KUD SLOGA
Sveštenik Dalibor Đukić blagosiljao slavska znamenja

Iako još postoji strah od pandemije, to naše ljude u Italiji nije sprečilo da se okupe i obeleže veliki srpski praznik Vidovdan. Ovogodišnji skup je imao i humanitarni karakter – prikupljana je pomoć za lečenje njihovog malenog komšije Pavla Gavrilovića, koji boluje od cerebralne paralize.

Obeležavanje Vidovdana su, kao i ranijih godina, organizovali Crkvena opština i parohija Svetog apostola i jevanđeliste Luke Vićenca zajedno sa KUD Sloga iz Vićence i Basano del Grapa. Proslava je započela liturgijom u Crkvi Svetog Luke u Vićenci, posle koje je obavljeno rezanje slavskog kolača i parastos za junake poginule u Kosovskom boju, ali i za sve mučenike stradale tokom prethodnih vekova.

– Na Vidovdan su se udružili naši preci i kreirali sudbinu budućih generacija. Na nama je da sačuvamo sećanje na njih i ovaj veliki, srpski praznik. Vidovdan se ne sme zaboraviti. O Vidovdanu se prvo uči iz istorije u Srpskoj školi u Italiji, a verujem da tako rade i u ostalim školama u dijaspori. Naša deca to moraju da znaju – smatra Darko Gojković, potpredsednik KUD Sloga, čijim članovima je Vidovdan dodatno poseban, jer im je osnivačka slava.

Svi su bili vidno raspoloženi

Skup je, prema Darkovim rečima, protekao veoma lepo i spontano.

– Ovakva okupljanja bude patriotizam u ljudima, tako da su svi bili lepo raspoloženi i srećni – naglašava on.

Posle sečenja kolača, prisutni su se okupili na zajedničkoj trpezi u parku Nove, kod Basano del Grapa, gde su osim sveštenika Dalibora Đukića, bili prisutni Živomir Ilić, predsednik Crkvene opštine Vićenca, ovogodišnji kumovi Damir i Zorica Lazić, Dušan Aleksić, predsednik Savez Srba u Italiji i KUD Sloga, Jelena Jovanović, učiteljica Srpske škole, porodica Grabovac, predstavnici udruženja sa teritorije Veneta i mnogi drugi. Priređen je i kratak prigodan program uz pesme i recitacije.

Zajednička trpeza u parku Nove

– Vidovdan je okupio više od 200 ljudi, bili smo prijatno iznenađeni tolikim odzivom. Znate, svi su u Italiji još pomalo skeptični oko okupljanja zbog pandemije, da li sme, da li je bezbedno… Ipak, to ljude nije sprečilo da dođu. Vidovdan se ne propušta ni za šta – zadovoljan je Darko.

Da zaista nisu očekivali toliki broj gostiju, videlo se po količini hrane i pića. Međutim, gosti nisu zamerili niti ikakav prigovor uputili.

Anđeoski glas: Julija Lazić

Rodoljubive pesme

Tokom programa, Stojan Novaković iz bratske Srpske kulturne organizacije Sveti Sava iz Valdanja izrecitovao je “Kosovsku zdravicu”, koju je sam napisao. Priliku da izrecituje rodoljubivu pesmu nije propustio ni Dušan Aleksić.

– Ja sam izabrao pesmu od Radoša Bajića “Ovo je Srbija”, a malena Julija Lazić iz Tiena je otpevala “Zaspo Janko”. Zatim je guslao Gradimir Despić guslao. Bilo je zaista lepo – pun je utisaka Aleksić.

VELIKI BORAC: Pavle Gavrilović

Nada za malog Pavla

Obeležavanje Vidovdana je bilo posvećeno i bolesnom dečaku Pavlu Gavrilovića iz Vićence.

– Želeli smo da porodici uputimo skromnu novčanu pomoć za njihovu borbu u lečenju malog Pavla. U toku ručka je sakupljeno 1.210 evra. Hvala svim dobrim ljudima koji su donirali – zahvalio je potpredsednik KUD Sloga, koje je i pokrenulo ovu humanitarnu akciju pre Vidovdana.

Srbi u Italiji pozivaju sve ljude dobre volje i mogućnosti da doniraju novac za lečenje malog Pavla.

Ko želi može da se javi na brojeve telefona do petka 2. 7. 21: Darko: +393929720092; Joka: +393299367973; Stanko M.: +393452176723.
Druga opcija je direktna uplata na IBAN udruženja:
IT03G0306960807100000001178
Associazione di promozione sociale Serba Sloga
G. Rošini 57 Vicenza
Sa napomenom: pomoć za Pavla
Causale: donazione per Pavle

PROMOCIJA STRIPA O KOSOVU: Dušan Aleksić i Jelena Glišić

Strip o pogromu 2004.

Posle francuskog i srpskog izdanja, strip “Dobro došli na Kosovo” objavljen je i na italijanskom jeziku, simbolično baš na Vidovdan. Autorka stripa je scenaristkinja Simona Mogavino, koautor stručnjak za geopolitiku Nikola Mirković iz Pariza, a dizajner Đuzepe Kvatroki, profesor škole stripa u Milanu. Prvi put, kroz devetu umetnost, stranci su prikazali istinu o stradanju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, u martovskom pogromu 2004. godine.

Italijansko izdanje stripa promoviše Savez Srba u Italiji, pod pokroviteljstvom Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu. Promocija stripa biće održana u Milanu (2. jul, 18.h), Vićenci (3. jul, 18h) i Trstu (4. jul, 18h). Više informacija na sajtu www.savezsrba.it.