Vesti
Pričešće na Vidovdan

Crkvena opština Sveti Sava u naselju Farer u Kanberi, na veličanstven način proslavila je Vidovdan. U parohijskoj Sali okupilo se više od 200 članova srpske zajednice, među kojima veliki broj dece i mladih.

Mališani iz srpske škole jezika i veronauke potrudili su se da recitacijama, pesmom i igrom uveličaju jedan od najznačajnijih praznika našeg naroda, a njihovu vidovdansku priredbu prisutni su nagradili burnim aplauzima.

– Slava Bogu, okupio se veliki broj parohijana, pre svega mnogo dece i omladine. Posle svete liturgije, deca koja pohađaju srpsku školu jezika, veronauke i folklora pri našoj parohiji izvela su prigodan program, u okviru kojeg su zajedno otpevali pesmu “Tamo daleko”, a imali su priliku da se predstave i pojedinačno, recitovanjem stihova i izvođenjem pesama o Kosovu i Metohiji – kaže za “Vesti” protonamesnik Crkve svetog Save u Fareru, otac Branko Vasilić.

Posle prelepog i na momente vrlo dirljivog programa, tokom kojeg su deca pokazala zavidno znanje srpskog jezika, tradicije i kulture, druženje se nastavilo trpezom ljubavi u parohijskoj sali koja je bila popunjena do poslednjeg mesta. Otac Branko je zablagodario Bogu na veličanstvenom sabranju i pozdravio sve prisutne.

Tom prilikom se zahvalio deci, roditeljima, svim ostalim parohijanima, kao i predstavnicima ambasada Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, koji su svojim prisustvom uveličali svečanost.

Otac Branko je naročito istakao koliko je značajno prenositi vidovdansko nasleđe na mlade, kao što se ono već vekovima u srpskom narodu prenosi sa generacije na generaciju.

– Ovom prilikom želim da izrazim da osećam istinsku radost i veliku sreću u svom srcu zbog ovakvog sabranja tokom kojeg je sva pažnja bila usmerena na našu decu. Mladi naraštaji i treba da budu u fokusu zajednice, da ih vaspitivamo i da odrastaju u duhu naše tradicije i pravoslavne vere, da budu dostojni naslednici svojih roditelja i svojih predaka. Zato sam od dolaska u parohiju postavio rad s decom kao jedan od prioriteta naše crkvene opštine. Pored folklora, sada imamo i školu srpskog jezika i veronauke, da kroz druženje i dolaske na časove i bogosluženja počnu da osećaju ovu crkvu i crkveno imanje svojom kućom. Jer sve ovo i treba da ostane njima, kao i prenošenje naše vere, tradicije i kulture – poručio je otac Branko Vasilić.

Porodični ručak

U Crkvenoj opštini Sveti Sava u Fareru odnedavno je zaživela nova tradicija, koja svakog narednog vikenda okuplja sve veći broj pripadnika srpske zajednice.

– Mogu da kažem da sam veoma zadovoljan jer sve više ljudi dolazi u crkvu na bogosluženje i sveto pričešće, naročito je sve više mladih. To nam je svima vetar u leđa, ogroman motiv da nastavimo dalje sa svim aktivnostima. Pokrenuli smo i akciju porodičnog ručka nedeljom, u kojoj se svake sedmice prijavi druga porodica da organizuje i pripremi trpezu ljubavi. Odziv parohijana je sve veći, a poenta je da se posle liturgije svi zajedno za tom trpezom okrepimo, ne samo telesno, već i lepim druženjem i građenjem zajedništva. Samo tako možemo da budemo prava zajednica, što svima jeste i treba da bude osnovni cilj – kaže otac Branko Vasilić.

Restrikcije otkazale svečanosti

Zbog novih restriktivnih mera u NSW i Zapadnoj Australiji, otkazana su sva planirana dešavanja povodom Vidovdana. U Sidneju su otkazane svečane akadamije u Srpskom centru u Bonirigu i u Srpskjoj narodnoj odbrani u Kenli Vejlu, a prethodno je odložen i svečani bal za Koledž Svetog Save, koji je prošlog petka trebalo da se održi u Darling Harboru.

Takođe, odložena je i Vidovdanska akademija u Crkvenoj opštini Sveti Sava u Pertu, a novi termini održavanja ovih svečanosti biće objavljeni nakadno.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here