O. Đoković
Pevali himne: Čelnici saveza Srba, naše diplomate i Patrik Karan (u sredini)

Srbi u Parizu su, u okviru Dana srpske kulture, Vidovdan slavili u francuskoj kući (sedište Regionalnog saveta Il-d-Frans), a Francuzi istovremeno veličali Srbe. Tu razmenu tradicije i osećaja pratio je veliki broj prisutnih i sve se odvijalo na osnovama čvrstog i tokom duge istorije građenog prijateljstva.

Bilo je lepo videti zvanice u spontanom druženju sa srpskim dijasporcima, a čuli su se govori, muzika i pesma, bilo je izložbi, revija i igre, a u završnici, po francuski, pio se šampanjac.

Došao ceo svet

Svečano obeležavanje Vidovdana, u organizaciji Saveza Srba Francuske je navika naših Parižana, a to povezivanje prošlosti i današnjeg vremena je već nekoliko godina, zahvaljujući Valeri Pakres, predsednici Regionalnog saveta i uključivanju Francuza, postavljeno na viši nivo. Ovaj put su među nas došli verni prijatelji: pukovnik Žak Ogar, Pjer Tranije, praunuk generala Tranijea, otac Mart iz nedavno osnovane pariske parohije Anjer, otac Dušan iz Trebinja koji služi u Miluzu, predstavnici organizacije Kredo opredeljene za zaštitu hrišćanstva na Bliskom istoku. Družili smo se sa Ekatarinom Cicikosta, grčkom ambasadorkom pri Unesku, bilo je predstavnika mnogih nacija sa više kontinenata i teško je sve ih nabrojati.

Svim okupljenim ponudili smo pogled na monografiju „Duša Srba“ posvećenu slikarima Kragujevčanima Ciletu Marinkoviću i Zoranu Petroviću i pesmaricu Dragiše Nedovića. Vunene šešire iz Gračanice i vezene anterije iz vremena cara Dušana izložila je niška kreatorka Milva Ignjatović, slike Snežane Milovanović su iz kosovskog ciklusa „Manastiri u magli“ i sve je bilo oku drago, a srcem obojeno.

Prijateljstvo kroz vekove

Posle otpevanih himni „Marseljeze“ i „Bože pravde“, prisutnima su svoja viđenja zajedničke francusko-srpske istorije, Vidovdana, prijateljstva kroz vekove, a i bogatu turističku ponudu, iznosili Đuro Ćetković predsednik Saveza Srba Francuske, savetnik Ivana Stanković u ime ambasadorke Srbije Nataše Marić, Tamara Rastovac, ambasadorka Srbije pri Unesku i Romeo Milošević, bivši čelnik Saveza Srba Francuske. Poseban pečat dao je Patrik Karan, potpredsednik Saveta Il-d-Frans. Preuzimajući mikrofon rekao je:

– Ponosan sam što sam Francuz, ali sam i borac za srpski narod.

Potvrdio je koliko je upoznat sa kompletnom zbiljom srpskog života, koliko oseća teret, nepravdu i manipulacije svaljene na leđa srpskog naroda, oslikao koliko se trudi da ublaži nezasluženu nesreću srpskog življa na Kosovu i Metohiji i popravi sliku Srbije i za sve to sažeto moglo bi se reći da je u svom prijateljstvu veći Srbin od nas Srba.

Folkloraši dobili krila

Onda se sviralo. Orkestar prof. Petra Gojkovića, u sastavu Raul, Ivica, Bane i mlađana saksofonistkinja Maja izveli su setni omaž Prvom svetskom ratu, da bi u svoje vrhunsko umeće prikazali članovi kulturno-umetničkih društava Izvor iz Pariza Biseri iz Dransija. Primetilo se da su, nedavnim dobijanjem domaćinstva Evropske smotre folklora dijaspore 2020. godine, nekako pojačano dobili krila i dodatno su oraspoložili i proključali kompletnu slavljeničku atmosferu.

Program je izvanredno vodila Dragana Pajović za šta je i dobila jednodušne pohvale, kao i kreator celog programa Petar Gojković, a prisutnim je predstavljen i Petar Pepi Petrović, motivator i realizator svih jubileja našeg herojstva, koji je ovaj put, Francuze, a ne francusku politiku, zbog negovanja uspomena na solunsko doba, nazvao „prvom ligom“.

„Manekenke“ sa Đurom Ćetkovićem

Svaka žena je manekenka. Tim saznanjem rukovodila se Milva Ignjatović, pa je za manekenke izabrala naše dijasporke svih životnih dobi. Te naše pripadnice vilinski su lebdele u vezenim srednjovekovnim anterijama, pa je svakoj od njih, od najstarije pesnikinje Ranke Grubešić Todorović do najmlađe Save Stanisavac (10), pripao je gromki aplauz.

Oduševljeni studenti

– Oduševljeni smo celokupnim programom. Ovo je lep spoj kulture, tradicije, igranja, muzike i punoćom smo osetili Srbiju u Parizu – ocena je Vojislava, Ines, Lare i Milice koji obrazujući se četvrtu godinu nižu u Gradu svetlosti.

Došlo mnogo mladih

Miljko Živojinović je u društvu arhitekte Tome Garevskog, Aleksandar Čotrić je iz Beograda na proputovanju za Bordo, a glasno ističe da je iznenađen velikim prisutvom mladih. Aleksandar Blagojević živi na Floridi, u poseti je majci Veri. Zvezdana Marinković je probala šešire, Kaća Đorđević je dovela Nataliju, Anastasiju, Dobricu, Jelenu i Bojanu sa malim Nemanjom, učenici su joj u školi „Jelena Anžujska“. Angelina, Ivana, Sanja i Sanda ocenjuju da je šampanjac dobar, Tatjana i tamnoputa Julija nisu skidale osmeh sa lica. U Biserovim nošnjama fotografišu se Lea, Miljana, Tijana i Emilija.

Ponosan na zemljake

– Ponosan sam na zemljake, posebno na članove naših KUD-ova i njihove roditelje koji ih dovode na probe, zajedno smo uspeli postati evropski prvaci. Mi negujemo tradiciju, a na Evropskoj smotri iduće godine naša će dijaspora pokaziti Evropi koliko vredimo. Patrik Karan je obečćao da će nam Pariz pomoći – izjavio je Đuro Ćetković.