Vidovdane, moj očinji vide

D. Timarac - Vesti
0
D. Timarac

Svečano je bilo prošlog petka u Crkvenoj opštini Sveti arhiđakon Stefan u Ruti Hilu. Parohija je organizovala svečanost povodom Vidovdana, kojoj je prisustvovao vladika Siluan, kao i veliki broj vernog naroda koji je došao i iz drugih sidnejskih parohija.

Nakon večernje molitve u hramu, vernici su prešli u salu, koja je bila bogato pripremljena za ovu priliku. Voditelj programa bio je gospodin Milo Gajin, koji je pozvao jereja Aleksandra Ivanovića, sveštenoslužitelja u ovoj parohiji, koji je pozdravio goste i učesnike programa, poželevši im da uživaju u obeležavanju velikog pravoslavnog praznika.

Bogat program Akademije posvećene Vidovdanu počeo je pesmom „Balkanac” kojom se publici predstavila gospođa Suzana Mrkelić iz Njukasla. Usledila je pesma „Crven cvete” dečjeg hora iz Ruti Hila, kojim je dirigovala gospođa Marija Radmanović. „Molitvu malog Srbina” izveo je Jakov Ivanović, a za njom publika je pozdravila „Molitvu naše Danice” koju su izvele Milica Dobrić i Miona Ivanović.

Hađži Igor Jovanović i gospodin Spasoje Stanković iz „Božur benda” odsvirali su i otpevali „Suzu sa Kosova”, posle koje je Nikola Dobrić deklamovao pesmu „Nek’ vidi dušman”, Danijela Đurić „Vidovdane, moj očinji vide”, a Jovan Popović čuvenu rodoljubivu pesmu Milana Rakića „Na Gazimestanu”.

Himnom prizrenskih bogoslova u izvođenju „Božur benda” nastavio se ovaj bogat i raznovrsni program. Usledili su pesma „Vaskrsnuće Kosovo raspeto” u izvođenju Momira i Kristine Tučić, kao i pesme „Veče na Kosovu polju” i „Simonida”, koje su izveli Jovana Kačavenda, Dušan Tučić i Kosta Todorović.

Program je nastavljen emotivnim izvođenjem gospođe Marije Đurašinović „Car Lazara i carice Milice”, a „Kneževu kletvu” govorila je Teodora Videkanjić. Anđelina Tučić govorila je pesmu „Krenuli su Obilići”, a zatim je publika ponovo uživala u „Balkancu”, ovog puta u izvođenju dece, učenika iz Ruti Hila.

Još jednom je pred publiku izašao „Božur bend” koji je otpevao „Dogodine na Kosovu”.
Po završetku programa učesnici ove uspešne i lepe priredbe napravili su za uspomenu zajedničku fotografiju, a potom prišli zajedničkoj trpezi koju je pripremila parohijska uprava.

Beseda vladike Nikolaja

Prisutni gosti su s velikom pažnjom slušali besedu vladike Nikolaja Velimirovića s Vidovdana 1916. godine u Londonu, koju je ovom prilikom govorio Duško Timarac iz pozorišne grupe „Pilipenda”, kao i u pesmi „Gračanica” u izvođenju Kristine Tokić.

“Kosovo” i “Sveti Lazar”

Damjan Pivaš je govorio „Kosovo”, a „Sveti Knez Lazar Mučenik” izveli su učenici škole „Bogdan Bolta” iz Crkvene opštine Sveti Nikola iz Blektauna, koje su pripremali učitelji Mihajlo Miletić i Bojana Đakić Dobrić.

Privrženost otadžbini

Vladika Siluan je u svojoj besedi podsetio na značaj Vidovdana, ali i obeležavanja ovog praznika daleko od otadžbine, čime se njoj iskazuje velika privrženost. Episkop australijsko-novozelandski se osvrnuo i na nedavnu posetu Kosovu i našim svetinjama koje nas vekovima nadahnjuju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here