U cilju podsticanja dečje kreativnosti i ostvarivanja saradnje među učenicima i nastavnicima iz različitih zemalja u kojima se izvodi dopunska nastava na srpskom jeziku u inostranstvu, nastavnici dopunske nastave na srpskom jeziku u pokrajini Baden-Virtemberg su povodom obeležavanja Vidovdana raspisali su likovni konkurs pod nazivom “Vidovdanska priča.”

Stvaralačkom primenom stečenih znanja učenici će na ovom konkursu imati priliku da tehnikom po slobodnom izboru, izraze svoje kreativne potencijale kroz likovne prikaze i ilustracije epskog lika ili istorijske ličnosti na temu Kosovskog boja, kao i kroz ilustraciju kosovskog božura.

Tatjana Popović, koordinator nastave u pokrajini Baden-Virtemberg kaže da je osim uz maštovito prikazivanje onoga što su đaci naučili, cilj konkursa da poveže učenike iz svih zemalja u kojima se odvija dopunska nastava na srpskom jeziku.

– U okviru konkursnih aktivnosti uoči samog Vidovdana, 27. juna, planiran je virtuelni susret na kome će učenici koji su učestvovali na konkursu, vidovdansku priču dočarati i pesmama i stihovima iz vremena Kosovskog boja. Iz iskustva u realizaciji onlajn nastave, mogu da kažem se tokom ovakvih druženja među učenicima, kojima je zajednička ljubav prema domovini i srpskom jeziku, stvaraju prijateljstva i uspomene koje traju, na radost i učenika i nas nastavnika – ističe Popovićeva.

Ona očekuje veliki broj dečjih radova, jer je Vidovdan jedan od najvažnijih istorijskih datuma, a tema Kosovskog boja za učenike veoma inspirativna. Svi radovi učenika koji budu pristigli u zadatom roku zajedno sa nagrađenim radovima biće objavljeni u posebnom zborniku dečjih radova “Vidovdanska priča”.

Saglasnost i podršku u realizaciji konkursa i ovog puta, dalo je Ministarstvo prosvete Srbije, čiju podršku i nesebično zalaganje u realizaciji nastavnih i vannastavnih aktivnosti, Tatjana Popović i nastavnici u pokrajini Baden-Virtemberg Tatjana Popović uvek ističu kao veoma značajnu.

Adrese i rokovi

Pravo učešća na konkursu koji je otvoren do petka 18. juna imaju svi učenici od prvog do osmog razreda koji pohađaju dopunsku nastavu na srpskom jeziku u inostranstvu, u organizaciji Ministarstva prosvete Srbije.

Radove učenika je potrebno dostaviti na sledeće imejl adrese: jovanaknezevic207@gmail.com (za radove učenika 1. i 2. razreda), skolastutgart@gmail.com (za radove učenika 3. i 4. razreda), natasa.uciteljica.ajslingen@gmail.com (za radove učenika 5. i 6. razreda), andelkovic.biljana3@gmail.com (za radove učenika 7. i 8. razreda)

Sve radove prispele do zadatog roka ocenjuje žiri sastavljen od nastavnika dopunske nastave nu pokrajini Baden-Virtemberg, koji će proglasiti po tri najbolja rada za svaku kategoriju. Nagrađeni, ali i svi ostali radovi biće objavljeni u posebnom zborniku “Vidovdanska priča”.