mod.gov.rs

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović prisustvovali su danas na Midžoru, na Staroj planini, 19. Vidovdanskom skupu, koji je organizovalo Udruženje veterana 63. padobranske brigade.

Nakon minuta ćutanja u čast poginulim između dva Vidovdanska skupa umrlim padobrancima, prisutnima se obratio ministar Vulin, rečima da okupljene ne može nazvati veteranima, jer je to reč koju su rimski legionari koristili za isluženog čoveka, koji više nije od koristi.

– Ne mogu da vas nazovem veteranima. Mogu da kažem da ste ratnici, da ste borci, da ste padobranci, da ste aktivna rezerva, ali ne mogu da vam kažem da ste isluženi ljudi od kojih se više ne očekuje ništa.

Osvrnuvši se na vremena kada “crvena beretka” nije značila mnogo i u kojima nije smelo da se govori o zaslugama hrabrih boraca i žrtvama koje su podneli za otadžbinu, ministar Vulin je poručio  da jednu vojsku ne čini samo njeno naoružanje, obuka pa ni oprema, već njen moral.

– Morala ne može biti ako nemaš na koga da se pozoveš, ako nemaš na koga da se osloniš, ako nemaš čime i kime da se ponosiš. Zato su planski i namerno uništavali sećanje, da buduće generacije ne bi imale uzore, da bi mogle da prihvate predaju.

Ministar odbrane zahvalio je svima koji su se danas okupili što posvećeno čuvaju uspomene i paze jedni na druge i poručio da zna da naša zemlja uvek može da računa na njih, ali i da će oni uvek imati podršku Ministarstva odbrane i zahvalnost svoje države i vojske.

U ime Udruženja veterana 63. padobranske brigade pukovnik u penziji Vidoje Kovačević poručio je da će Udruženje nastaviti da radi na očuvanju sećanja na svoje poginule drugove i davanju podrške njihovim porodicama, kao i ranjenim saborcima.

Kovačević je podsetio na najznačajnije aktivnosti Udruženja između dva Vidovdanska susreta.

– Naši članovi, njih 37, potpisali su donorske kartice organa, a 23 člana Udruženja dobrovoljno su dala krv. Na naš predlog Milorad Dodik je posthumno odlikovao sedmoricu naših poginulih padobranaca koji su svoj život ugradili u temelj stvaranja Republike Srpske. U januaru smo organizovali veliki humanitarni koncert na “Kolarcu”, a prikupljena sredstva uplaćena su za freskopisanje ruske crkve u Beogradu, u znak zahvalnosti ruskom narodu za ono što su učinili za Hram Svetog Save – rekao je Kovačević, spomenuvši još inicijative Udruženja da se po poginulim pripadnicima padobranske brigade imenuju 22 ulice u Nišu, kao i učešće članova Udruženja u manifestaciji “Besmrtni puk”, svečanoj akademiji “Da se ne zaboravi – Bitka na Košarama” u Sava centru “.

Dostojno i vojnički obeležili smo 24. mart, dan sećanja kada je zlikovačka NATO alijansa besramno bombardovala saveznu Republiku Jugoslaviju. Učestvovali smo u prvim redovima ešalona veterana na vojnoj paradi održanoj povodom Dana pobede 10. maja 2019. u Nišu. Dvadeset i tri naša pripadnika učestvovala su u snimanju dokumentarno-igrani filma “Ratne priče sa Košara” i svojim svedočenjima dali doprinos u pisanju knjige “Košare”, iz edicija “Ratnik” – naglasio je Kovačević.

Povodom Vidovdana, Dana veterana 63. padobranske brigade, Udruženje je dodelilo plakete i zahvalnice za izuzetan doprinos radu i afirmaciji Udruženja.

Plakete su dodeljene ministru odbrane, načelniku Generalštaba, novinarki RTS-a Slađani Zarić, a među nagrađenima plaketama bili su ratni komandant 63. padobranske brigade za vreme NATO agresije general-major Ilija Todorov i brigadni general Miroljub Čupić.

U znak sećanja i velikog poštovanja prema svim poginulim i ranjenim pripadnicima brigade, kao i prema porodicama poginulih boraca, okupljeni su obišli mesto pogibije komandanta 63. padobranske brigade pukovnika Saše Đorđevića i poručnika Dejana Rajčevića, gde je služen parastos.

Današnjem skupu prisustvovao je i brigadni general Savo Iriškić, kao i članovi porodica poginulih pripadnika padobranske brigade.

Tradicionalni Vidovdanski skup, koji okuplja bivše pripadnike 63. padobranske brigade i ratne veterane, organizuje se u cilju negovanja tradicija 63. padobranske brigade i odbrambenih ratova Republike Srbije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here