Vesti
Zlatko Spasevski, Nebojša Jovičić, Miloš Ninković i Ladislav Kiš

Prošlog vikenda je na sidnejskim Severnim plažama, održan jubilarni 10. humanitarni teniski turnir Australian Closed 2022.

Nadmetanje zaljubljenika u beli sport iz naše zajednice, koji je 2013. inicirala grupa prijatelja zajedno sa proslavljenim srpskim glumcem Draganom Jovanovićem, inspirisan je igrom i humanošću našeg velikog teniskog šampiona Novaka Đokovića.

Tradicionalno, ovaj turnir je po svom karakteru amaterski I humanitarni , a uz takmičenje, prikupljaju se sredstva za decu bez roditeljskog staranja i za sve one kojima je pomoć potrebna. Tokom vikenda je sakupljeno blizu 30.000 dolara, a uplate i donacije i dalje stižu.

Sav prihod je namenjen za kupovinu ultrazvučnog aparata za Dečiju bolnicu u Zemunu.

Tenis i drugarstvo

Ovogodišnji Australian Closed će po mnogo čemu biti zapamćen kao jedinstven i defintivno vredan pažnje i podrške javnosti. Pre svega, do samog početka bilo je neizvesno da li će se turnir uopšte i održati zbog aktuelne situacije s pandemijom kovida i naredbama javnog zdravstva Novog Južnog Velsa.

Na sreću, organizatori iz udruženja Nest dobili su zeleno svetlo da na terenima u Oksford Folsu okupe ponajbolje tenisere-amatere iz zajednice i mnogobrojne ljubitelje ovog sporta i dobrog druženja.

U Nestu ne kriju da su zadovoljni samom činjenicom da je turnir održan u današnjim uslovima, ali ne samo tim, već i saznanjem da ova manifestacija raste i obogaćuje se novim sadrzajima. Od ove godine uvedeno je i takmičenje u dublovima, a predstavljen je javnosti i novi sport, nazvan KickForth.

– I ne samo to, ove godine smo otišli i korak dalje – rekao je Željko Gojković, predsednik Udruženja Nest Inc. – Vrlo smo zahvalni svim igračima, jer bez njih ne bi bilo ni turnira. Ove godine je na Australian Closed došlo i nekoliko igrača iz Melburna, što nam je posebno značilo i kao podrška i motivacija da nastavimo i da budemo još bolji. Takođe, bilo je dobro videti “nove rekete” na terenu, što je bio dodatni izazov i za lokalne igrače koji su prvi put imali konkurenciju iz drugog grada.

Sve ovo ne bi bilo moguće bez vrednog i uigranog tima volontera, koji su se brinuli da ceo događaj protekne besprekorno.

– Teniseri jesu važni, ali su svakako važni i svi volonteri kojih je ove godine bilo možda u najvećem broju do sada. Zahvaljujući njima, sve je funkcionisalo u najboljem redu. Svi smo radili jedinstveno I ponudili posetiocima najbolji mogući doživljaj – dodao je Željko.

A doživljaj naravno ne bi bio potpun da se na bogatom jelovniku nije našla lista svih naših domaćih specijaliteta: od roštilja i nezaobilaznih ćevapa, preko bureka, pa onda nešto “na kašiku” – odlični gulaš, paprikaš i pasulj. Takođe, i salate uz svako jelo, a onda i poslastice u vidu raznovrsnih domaćih kolača i palačinki sa svim premazima…

Publika je uživala u dobrim partijama

Može li bolje, pitali smo Željka Gojkovića.

– Naravno da može! Za to su zaslužni svi koji su u na bilo koji način pomogli turnir Australian Closed 2022, a bilo ih je mnogo – svi donatori I sponzori kojima smo mi iz organizacije veoma zahvalni – kaže Željko.

Šlag na torti bila je aukcija, koja je u dobroj meri doprinela da se prikupi 30.000 dolara. Taj momenat su svi čekali s nestrpljenjem, jer su na licitaciji između ostalog bile i vredne majice s potpisima srpskih tenisera – pobednika ATP kupa u Sidneju 2020. godine, na čelu s Novakom Đokovićem kojeg na žalost svih istinskih ljubitelja tenisa, a političkom odlukom australijskih vlasti, nismo u prilici da gledamo na ovogodišnjem Australijan Openu.

Mnogi prijatelji, volonteri i članovi Nesta su donirali dragocene predmete za aukciju, ali što je još važnije izdvojili su svoje vreme I trud kako bi doprineli da vikend bude nezaboravan I potpuno jedinstven u svakom pogledu.

Takođe, na jubilarnom turniru Australian Closed popularani su bili suveniri ovog teniskog turnira, peškir i majica koji su još uvek na prodaju i mogu se poručiti preko udruženja Nest Inc.

Za muzički doživljaj pobrinuli su se Dr Blažo i Željko Glamočanin. Muzika sa akustičnih gitara upotpunila je doživljaj i stvorila predivan štimung na Oksford Fols teniskim terenima.

Učesnici utešnog finala: Zlatko Spasevki i Dragan Zeljak

Laci šampion

Pobednik turnira u konkurenciji muških singlova je Ladislav Laci Kiš, koji je u finalu pobedio trostrukog šampiona Nebojšu Jovičića. U ženskoj konkurenciji pobednica je Dragana Marković, koja se u finalu sastala sa Kristinom Fereirom. Obe finalistkinje su se prvi put takmičile na turniru.

U finalu igre parova, koja je pokrenuta ove godine, Mihajlo Lakić i Boško Novaković su pobedili Ladislava Kiša i Borisa Jeredića. U utešnom finalu, što je takođe ovogodišnja novina turnira, pobednik je Zlatko Spasevki, koji je savladao Dragana Zeljaka.

Mališani ukrasili jubilarni Australian Closed

Ninković uručio nagrade

Poznati srpski fudbaler Miloš Ninković bio je specijalni gost na turniru Australian Closed. As Sidneja uručio je nagrade pobednicima u svim konkurencijama, a pored Miloša manifestaciju je svojim prisustvom uveličao i Mladen Stanković, selektor juniorske odbojkaške reprezentacije Australije.