EPA
Melburn

Vlada premijera Danijela Endrjuza donela je odluku da se u celoj Viktoriji, od četvrtka u ponoć, pa do ponoći 20. jula, primene mere zaključavanja zbog ukupno 18 registrovanih slučajeva virusa korona. Premijer je rekao da će taj potez omogućiti državi da pronađe sve kontakte i da spreči širenje zaraze.

Sve je počelo s radnicima firme za selidbe koji su nosili nameštaj iz Sidneja za Melburn, a kako su bili zaraženi delta sojem korone, došlo je do relativno brzog širenja virusa. Kasnije se zaraza proširila i na AFL utakmici na stadionu MCG.

Na snazi već uobičajene mere koje su važile u Melburnu krajem maja i početkom juna, s tim da su maske postale obavezne i u zatvorenim prostorima i napolju još dan ranije.

Iz kuće može da se izađe iz pet razloga:

– kupovina namirnica u krugu od pet kilometara, jednom dnevno i jedna osoba po domaćinstvu

– radi posla ukoliko ste u grupi neophodnih zanimanja

– radi pružanja usluge ili iz medicinskih razloga

– radi vakcinisanja

– i do dva sata vežbanja sa još jednom osobom iz domaćinstva

Ograničenje kretanja od pet kilometara se ne primenjuje samo u slučajevima ako se ljudi vraćaju kući, ukoliko se neophodne robe i usluge nalaze na većoj udaljenosti, radi posete intimnom partneru ili jednoj osobi s kojom imate pravo da se vidite, radi putovanja zbog odobrenog odlaska na posao, zbog rada na međudržavnoj lokaciji (gde to dozvoljava druga država) i ukoliko se starate o drugoj osobi, s tim da je u tom slučaju potrebno posebno izuzeće.

Iako se mere primenjuju i na regionalnu Viktoriju i na Melburn, premijer Endrjuz nije isključio mogućnost da do rasterećenja pojedinih mera dođe ranije upravo u ruralnim delovima Viktorije.

Najmanje do srede biće zatvoreni kafići i restorani (osim usluga dostave i hrane za poneti), ne rade frizerski saloni i saloni lepote, zatvorene su prodavnice, osim radnji prehrambenih proizvoda i apoteka, a zatvorene su škole i fakulteti, s tim da rade vrtići.

Prema rečima premijera, uskoro će biti poznate i mere koje treba da pomognu biznisima da prevaziđu novo zaključavanje Viktorije. On je ujedno pozvao Saveznu vladu za dodatnu podršku.

– Očekujemo da će Savezna vlada istupiti i pružiti pomoć onima kojima je potrebno – naglasio je Endrjuz.

Šta nije dozvoljeno?

– Bogosluženja u crkvama nisu dozvoljena, ali prenošenje službi jeste;

– Venčanja nisu dozvoljena, osim u slučaju deportacije ili kraja života. U tom slučaju može da bude prisutno pet osoba: mladenci, dva svedoka i jedan gost;

– Na sahranama ne može da bude više od deset ljudi, s tim da se deca mlađa od 12 godina ne računaju u ovaj broj;

– Javna okupljanja nisu dozvoljena, a profesionalni sport može da se odvija bez publike;

– Inspekcije kuća i stanova nisu dozvoljene, ali mogu da se održavaju onlajn aukcije;

– Kućne posete, osim intimnih partnera i jednog prijatelja, nisu dozvoljene;

– Posete bolnicama nisu dozvoljene, osim u slučaju posebne dozvole kada pacijenta mogu da posete najviše dve osobe dnevno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here