Upozorava nadležne: Pol Mamford

Viktorija bi mogla da se suoči sa nestašicom mleka usled odluke sve većeg broja farmera da prestanu sa prozivodnjom zbog ozbiljnog rasta cena vode i stočne hrane, a mnogi od njih počeli su i da prodaju mlekare i imanja.

Farmeri upozoravaju da bi potrošači u Viktoriji uskoro, zbog osetno manje proizvodnje, mogli da budu suočeni sa nestašicom lokalnih proizvoda, te da će u trgovinama gotovo biti nemoguće naći lokalno proizvedeno mleko.

Proizvodnja mleka na severu Viktorije tokom poslednjih dvadeset godina je više nego prepolovljena. Tokom finansijske godine 2001/02. proizvodilo se i više od tri milijarde litara mleka, a sada tek 1,4 milijarde litara. Samo tokom poslednje finansijske godine proizvodnja mleka niža je za 20 odsto, a smanjena proizvodnja beleži se i u drugim glavnim poljoprivednim delovima države kao što su Gipslend i Zapadna Viktorija.

Filip Danilen, predsednik Udruženja prozvođača mleka u Severnoj Viktoriji, upozorava da će doći vreme kad potrošači u Viktoriji neće moći da kupe mleko proizvedeno u ovoj državi.

– Ljudi u gradu će biti šokirani saznanjem koliko je taj trenutak zaista blizu – rekao je on.

Predstavnik proizvođača mleka United Dairdžfarmers iz Viktorije Pol Mamford upozorio je nadležne na ozbiljnu krizu, koja se već oseća na svim nivoima, zbog koje je lanac supermaketa Kols započeo sa kupovinom mleka direktno od farmera, u nastojanju da potrošačima obezbedi sveže mleko.

U februaru je mlekara Koburg Biga najavila zatvaranje svoje fabrike, a u maju i gigantski prozivođač Fontera zatvaranje mlekare u Denigtonu, nedaleko od Vornambula.

Proizvođači mleka sa severa Viktorije za “Sandej Herald san” govore da su pred bankrotstvom i da neće biti u mogućnosti da proizvode mleko praveći svesne gubtike zbog visokih troškova navodnjavanja i visoke cene stočne hrane. Mnogi od njih počeli su da prodaju mlekare jer mesečno prave gubitke i po nekoliko hiljada dolara.

20 odsto je niža proizvodnja mleka u prošloj finansijskoj godini

Učestala prodaja

Predstavnici Udruženja mlekara Australije potvrđuju da je tokom poslednje dve godine oko 350 proizvođača mleka iz Viktorije prodalo svoje mlekare i stoku.

Pomoć vlade

Vlada Viktorije najavila je pomoć u iznosu od 50 miliona dolara farmerima u ruralnim delovima zemlje čiji je rad pogođen teškom sušom i nepovoljnim tržišnim uslovima i još 4,4 miliona dolara kako bi preživeli tokom zimskog perioda.