EPA/Imre Foeldi
Bivši švedski teniser

Proslavljeni švedski teniser, višegodišnji komentator “Evrosporta” na turnirima za grend slem, koji najčešće nije bio blagonaklon prema našem asu, dao mu je najveće šanse za titulu na pariskoj šljaci.

 

U ponedeljak počinje Rolan Garos. Novak Đoković, vodeći teniser sveta, jedan od glavnih pretendenata, pred prilikom je da ponovo u svojim rukama odjednom ima sva četiri najvrednija trofeja “belog sporta”. Teniski svet već vidi da će u Bulonjskoj šumi finale biti između njega i Španca Rafaela Nadala, drugoplasiranog na svetskoj listi, koji je “Trofej musketara” prigrabio čak 11 puta, pa i u prethodne dve godine.

Mats Vilander ima mišljenje da je Đoković, koji je 15 puta bio na prestolu četiri najznačajnija takmičenja, njemu najbliži i na Rolan Garosu.

– Vidim Novaka kao prvog favorita. Iako u međuvremenu nije briljirao, sve tri poslednje grend slem titule su kod njega. Trijumf u Madridu trebalo bi da napravi razliku u njegovu korist. Njega, jednostavno, ne možete da pobedite kada liči na igrača od pre tri-četiri godine, a ide ka takvoj je formi – uviđa legendarni švedski teniser, koji je i mišljenja da naš as može da dostigne Švajcarca Rodžera Federera, rekordera s 20 trofeja. – Ukoliko fizički bude sve u redu i ukoliko bude fokusiran, osvojiće i više od 20 titula, ali hajde da ne zaboravimo da sve može da se promeni – probudiš se jednog jutra i pomisliš “oh, ne želim više da igram tenis”. Ne znamo kada će taj dan doći.

Vilander je ovako tvrdio pre finala na turniru iz masters serije u Rimu. Nadal, koga Šveđanin nikako ne otpisuje na Rolan Garosu, već naprotiv, savladao je našeg tenisera u “večnom gradu” sa 6:0, 4:6, 6:1 atomskim tenisom, koristeći to što je našeg junaka stigao zamor od prethodnih napornih mečeva.

Da li sada u Vilanderovim očima glavni pretendent postaje Nadal, budući da u prošlosti najčešće nije bio blagonaklon prema Đokoviću? “Kralj šljake” je na omiljenoj mu podlozi iskazao ranjivost, budući da je tek u Rimu osvojio prvi trofej na zemlji ove godine, ali nesumnjivo je da je i njegova forma u usponu i da ga je trijumf pokraj Tibra osokolio za izazove u Parizu.

Vilander kao favorita iz prikrajka najpre vidi najboljeg austrijskog tenisera Dominika Tima, koga je Nadal preslišao u lanjskom finalu.

1 COMMENT

  1. У пензију са овим шведским коментатором!!!
    Истини за вољу Ђоковић се намучио са маторцем у Вимблдону. Да је Федерер имао 33 године појео би “српског” тенисера. Реална прогноза: Четврт финале, у најбољем случају.
    Ако се у будућности зажели трофеја нека заборави Гранд Слам и Мастерсе. Једина шанса му је Плава Лагуна Опен у Умагу или слично где нема Федерара и Надала.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here