Vimbldon: Đoković u polufinalu!

0

 Novak Đoković je prvi put morao da igra pet setova protiv Marina Čilića 

 

Novak Đoković je preživeo četvrtfinale i tako ostao prvi favorit za osvajanje Vimbldona. Juče su eliminisana oba osvajača prethodnog gren slem turnira ove sezone, nedavno završenog Rolan Garosa, Rafael Nadal i Marija Šarapova, a Marin Čilić je bio na dobrom putu da sruši Đokovića u danu kada je postalo jasno da će Vimbldon dobiti nove teniske vladare u obe konkurencije, pošto je eliminisan Endi Marej, a imajući u vidu još od ranije da Francuskinja Marion Bartoli ni ne brani krunu jer se penzionisala još prošlog leta.

 

Hrvatski teniser, koji je prošle godine završio takmičenje u jednom od najčudnijih dana u istoriji Vimbldona, nije znao šta ga je snašlo u prvom setu, pošto je aktuelni vicešampion dominirao na terenu i u tim trenucima nije moglo ni da se pretpostavi da će ubrzo doći do drastične promene situacije na terenu.

 

Ipak, Čilić je dobio drugi set i servirao je za treći (6:5) kada je Novak iskoristio prvu od dve vezane brejk lopte i uveo set u taj brek. Ipak, ni to nije bilo dovoljno da slomi Marinov otpor, pa je Hrvat došao na set od senzacije i prve pobede nad Đokovićem posle devet poraza iz isto toliko međusobnih duela. Ujedno, ulaskom u četvrtfinale je već upisao najbolji rezultat na Vimbldonu, a imao je priliku da napravi korak više, što je na najvećoj sceni učinio na Australijan openu 2010. godine (na gren slem turnirima ima još dva četvrtfinala na US openu, i to 2009. i 2012. godine).

 

Ali, to je bilo sve što je uradio. Sa dva vezana brejka u četvrtom setu Novak je stigao do 4:0 i završio je brzo posao u tom delu meča, a i peti, odlučujući set je počeo tako što je oduzeo servis Čiliću. Još jedan brejk, u sedmom gemu (5:2), potpuno je slomio rivala.

 

Interesantno je da je Novak imao čak 19 prilika da oduzme servis protivniku, a iskoristio je sedam, dok je Čilić imao četiri, a iskoristio je dve. Od toga, samo je jednu priliku Hrvat imao u četvrtom setu, a u petom nijednu.

 

Protivnik Đokovića u polufinalu će biti Bugarin Grigor Dimitrov koji je do najvećeg uspeha na gren slem turnirima stigao preko još uvek aktuelnog šampiona i tako sprečio duel prošlogodišnjih finalista u polufinalu. Do sada su se Srbin i Bugarin sastali četiri puta i Novak vodi sa 3:1, a ovo će biti njihov prvi duel na travi.

 

Đoković može da se vrati na prvo mesto ATP liste od ponedeljka ukoliko osvoji Vimbldon.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here