pixabay.com

Dve čaše pojedinih vrsta vina mogu da sadrže više šećera nego što je preporučena dnevna doza, a mogu da imaju i više kalorija nego jedan hamburger, upozoravaju stručnjaci.

Na pojedinim vrstama vina nije adekvatno naznačeno koliko šećera i kalorija sadrže, saopštila je Britanska alijansa za alkohol i zdravlje (AHA) u svojoj najnovijoj analizi. Oni su analizirali 30 vrsta vina i da na većini nije bilo naznačeno koliko u njima tačno ima šećera i kalorija, prenosi “Gardijan”.

Preporučena dnevna doza za unos šećera je 30 grama za odrasle osobe, a u pojedinim vrstama vina toliko je bilo u samo dve čaše, navodi se u analizi. AHA upozorava da su najviše nivoe šećera utvrdili u vinima koja imaju niži nivo alkohola, što može dovesti potrošače u zabludu, jer se za njih odlučuju kao za zdravije.

S druge strane, nivo kalorija bio je viši u jačim vinima, a samo dve čaše pojedinih vrsta imale su višu kalorijsku vrednost nego hamburger iz Mekdonaldsa. Tek 20 odsto vina u prodaji ima naznačenu kalorijsku vrednost, dok je isticanje količine šećera obavezno samo za bezalkoholna pića, ali ne i za alkohol, navodi AHA.

Profesor Jan Gilmor, predsednik AHA, pozvao je da se takvi propisi promene i da se nivo šećera obeležava i na alkoholnim pićima, budući da je on “povezan sa gojaznošću i sedam tipova kancera”. Iz AHA su zatražili da se na etiketama alkoholnih pića naznače i drugi zdravstveni rizici u vezi sa njihovim konzumiranjem.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here