Lična arhiva
Učesnici promocije u Paraćinu

Violeta Aleksić, književnica, novinar i tekstopisac, živi i stvara u Švajcarskoj, a ima desetak objavljenih naslova. Knjigu proze “Prevešt”, koju je promovisala prošle godine na Sajmu knjiga u Beogradu, ovog juna je predstavila ponovo u Beogradu, a zatim i u Trsteniku i Paraćinu.

Organizator književne večeri u Paraćinu na kojoj je promovisana “Prevešt” bila je Međunarodna akademija za kulturu i umetnost iz Moskve – predstavništvo u Srbiji i ambasador ove međunarodne akademije u Srbiji Boban Jovanović.

Moderator večeri koja je slavila lepu pisanu reč i dobru muziku bila je filolog i ikonopisac Tanja Janković, a pored Violete Aleksić svoje pesme i tekstove kazivali su i Radica Pecić iz Vrnjačke Banje, Olivera Đokić, pesnikinja iz Ćuprije, Biserka Jakovljević, spisateljica iz Jagodine, glumac i pesnik Miloš Milošević Šika iz Trstenika i pesnik Ljupčo Mihajlovski iz Makedonije. U muzičkom delu Darija Jovanović je svojim anđeoskim i moćnim glasom izvodila rok hitove u pratnji gitariste Gorana Jovanovića Gipsona. Nastupili su mladi pijanista Nikola Đokić, Goran Alanović Alan i Bojan Đurić.

U Biblioteci “Milutin Bojić” u Beogradu, na čuvenoj Čajanki kod Bojića, predstavljeni su radovi Violete Aleksić i Nedžmedina Nazirija. Na ovoj čajanki se razgovaralo o stvaranju u dijaspori, različitostima i medijima.

Jefimijini dani

Manifestacija Jefimijini dani koja se već 32 godine održava u Trsteniku, a u čast naše prve pesnikinje Jefimije okupila je brojne pesnike i umetnike iz celog sveta. Radio Krug iz Švajcarske, čiji je Violeta Aleksić novinar i urednik, ovu manifestaciju je zdušno podržao i promovisao u svom etru i na taj način približio našim ljudima u dijaspori.

“Na kraj sveta”

U vreme dok je Violeta Aleksić promovisala knjigu objavljena je i nova pesma grupe Kal – “Na kraj sveta” . Muziku za ovu pesmu je radio Dragan Ristić Kal, a tekst je napisala Violeta.