Lična arhiva
Jedinstveni doživljaj: Ratko Milić svira na violini napravljenoj od avionskog krila

U nekoliko gradova u Srbiji u toku su predtkamičenja za prvi Sabor violinista koji će biti održan od 16. do 18. avgusta u varošici Pranjani na padinama Suvobora u opštini Gornji Milanovac. Osim u srpskim gradovima, predtakmičenje za završnu manifestaciju biće održana i u Beču i u nekom od gradova u Švajcarskoj.

Gvozden Nikolić, idejni tvorac manifestacije, veruje da će Pranjani nakratko postati prestonica violine u Srbiji.

– Srbija je zemlja izuzetnih violinista i vreme je da imaju i svoje takmičenje na kojem će se dokazivati. Jer, violina je instrument koji je duboko ukorenjen u srpskom narodu i koji bolje od bilo kog drugog instrumenta može da tonovima iskaže i radost i tugu. U toku su predtakmičenja za nastup u Pranjanima, ali znamo i da mnogi naši violinisti žive i rade u zemljama Zapadne Evrope, posebno u Austriji i Švajcarskoj, pa će ovo biti prilika i za njih da pokažu svoje umeće. Posebno nam je stalo da dođu violinisti iz Beča i Švajcarske i da budu deo rađanja nove muzičke manifestacije – istakao je za “Vesti” Gvozden Nikolić.

Gužva na bini

On je napomenuo i da broj učesnika na Saboru nije ograničen, te da zainteresovani violinisti iz Evrope mogu da se telefonom prijave organizatorima u svako doba dana kako bi na taj način obezbedili učešće.

Jedno od poslednjih predtakmičenja za Sabor violinista u Pranjanima održano je pre nekoliko dana u okolini Knića. Pre toga je bilo u Obrenovcu, a za mesto na saborskoj bini takmičilo se na desetine violinista, među kojima je bilo najviše mladih željnih dokazivanja. Stručni žiri, u kojem su sedeli Perica Vasić, čuveni violinista Narodnog orkestra RTS, i Mićo Kujundžić, pevač izvornog narodnog melosa, imali su težak zadatak da izaberu one koji će ukrstiti gudala u Pranjanima.

– Raduje nas veliki broj mladih koji su se prijavili za takmičenje, a među onima koji su na predtakmičenju osvojili ulaznicu za Sabor jesu Boban Vasić (12), unuk čuvenog majstora violine Bobana Voza, kao i vremešni Bora Cukić iz Kragujevca kome je stric majstor violine Aleksandar Šišić.

U životu Bore Cukića violina je sve na svetu.

– Mogu da sviram i po deset sati bez prestanka i da se ne umorim. Kada sam počeo da sviram nisam znao note, ali moje ruke i gudalo su vodili geni mog oca koji je svirao violinu i strica Ace Šišića. U međuvremenu sam stekao muzičko obrazovanje i sada sa nestrpljenjem čekam takmičenje u Pranjanima koje je bilo neophodno violinistima kako bi konačno uvideli ko smo i gde smo u svetu violinista – istakao je Bora Cukić.

Instrument od delova aviona

Predtakmičenje violinista u Kniću ostaće upamćeno i po nastupu Ratka Milića (55) koji je srpska kola izvodio na violini napravljenoj od nemačkog aviona oborenog na Javoru tokom Drugog svetskog rata.

– Violinu je 1955. godine napravio Miroslav Radovanović iz sela Opaljenik od ostataka nemačkog aviona oborenog iznad Javora 1943. godine. Koliko se zna, pilot je uspeo da iskoči iz letelice i prizemljio se u nekom selu u okolini Sjenice, ali su ga meštani ubili. Od tog aviona Miroslav Radovanović, kao dobar majstor, pravio raznorazne stvari, pa i violinu. Pravio ju je tri godine, a kako nije mogao da je izradi iz jednog dela, za njenu izradu upotrebio je 300 nitni – sa jedne strane bakarne, a sa druge mesingane. O violini je dugo ćutao da mu se narod ne bi smejao, ali kasnije, kada se o tome čulo, stručnjaci su bili zaprepašćeni tačnošću dimenzija avionske violine. Ja sviram na toj violini koja je verovatno jedinstvna u svetu i to isključivo za svoju dušu, iz zadovoljstva. Od istog materijala Miroslav je napravio i gudalo koje se, nažalost, u međuvremenu izgubilo – naglasio je violinista Ratko Milić, koji živi u okolini Čačka.

Kupus za sve

U toku tri dana takmičenja biće potrebno nahraniti i takmičare, ali i brojne posetioce. Jedan od onih koji će brinuti o tome je i Milun Tošić iz Mrčajevaca koji će spremati svadbarski kupus u najvećem loncu na svetu čija je zapremina 560 litara! Osim mnogo muzike i dobre zabave, organizatori su predvideli i brojne druge manifestacije koje će upotpuniti utisak i interesovanje posetilaca.

– Uostalom, Sabor trubača u Guči je počeo u daleko skromnijim uslovima i dostigao svetsku slavu. To je i razlog što verujemo da se i u Pranjanima može ponoviti slična muzička i narodna priča – uveren je Gvozden Nikolić.

Podrška od Opštine

Organizaciju jedinstvenog Sabora violinista u Pranjanima pomogla je i opština Gornji Milanovac koja je u ovoj manifestaciji prepoznala interes da afirmiše sve vrednosti takovskog kraja.

– Naša je dužnost prema mladim naraštajima da sačuvamo muziku na instrumentu koji je deo naše tradicije. Želimo da gostima pokažemo lepotu suvoborskog kraja u nadi da će se Sabor odomaćiti i postati deo tradicije ovoga kraja, ali i da se na ovaj način upotpuni turistička ponuda gornjomilanovačke opštine – istakao je za “Vesti” Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac.