Virus svinjskog gripa sličan španskom gripu

0

Novi i "stari" grip sličniji nego što je očekivano
 

To praktično znači da je aktuelni, novi grip, koga mnogi u svetu nazivaju svinjski grip, navodno "mlađi rođak" pogubnog španskog gripa koji je početkom minulog veka "kosio" milione ljudi širom sveta, ističu mediji.

 

Naučnici iz Američkog instituta za alergije i zarazne bolesti (NIAID) i Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) došli su do tog otkrića slične "osetljivosti" virusa, obavivši istraživanje na grupi miševa kojima je ubrizgan pandemijski virus H1N1 iz 1918. godine, a potom su izloženi visokim dozama virusa H1N1, izazivača pandemije gripa 2009.

 

Svi vakcinisani miševi su preživeli, a zaštita je postignuta i kada su naučnici obrnuli proces, odnosno vakcinisali miševe dezaktiviranim pandemijskim virusom iz 2009. godine, a potom ih izložili velikim količinama virusa iz 1918.

 

Ispitivanja su pokazala da virusi H1N1 iz 1918. i 2009. godine ne sadrže, kao ostali virusi gripa, određena jedinjenja koja omogućavaju vezivanje šećera za dva mesta na njihovim hemaglutininima, proteinima koji se nalaze na površini virusa i obezbeđuju im vezivanje za receptore kako bi prodrli u ljudske ćelije.

 

Hemaglutinini, kao značajan deo strukture virusa, u nazivu virusa H1N1 reprezentuju slovo "H". Uloga tih jedinjenja za "fiksiranje" šećera je da zaštite viruse sezonskog gripa od ljudskog, ili životinjskog imunološkog sistema.

 

Karakteristike tih jedinjenja se, takođe, razvijaju iz sezone u sezonu zbog čega je svake godine potrebno proizvesti drugačiju vakcinu kako bi se neutralizovali novi virusi gripa.

 

Prema šefu pomenutog američkog Instituta Entonija Fokija (Anthony Fauci) istraživanje je pokazalo neočekivanu sličnost virusa H1N1 sa starijim pandemijskim virusom H1N1, koji je od 1918 do 1920. godine, pri epidemiji španskog gripa usmrtio od 40 do 100 miliona ljudi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here