Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Na Svetski dan porbe protiv pušenja statistika je takva da rak pluća u Srbiji svakog dana uzme 13 života, a 90 odsto obolelih su pušači i zabrinjavajuće je da njihov broj raste, s čime su se složili i predstavnici Udruženja za borbu protiv raka pluća „Punim plućima”.

Članovi te organiazcije dr Branislav Gvozdenović i Olja Chorović su se na televiziji K1 saglasili i da je naročito strašno to što deca već u osnovnim školama počinju da konzumiraju cigarete.

“Najveći faktor rizika za hronične nezarazne bolesti je pušenje i to možemo da sprečimo”, rekao je Gvozdenović i dodao da borba protiv konzumiranja cigareta traje i ne nazire joj se kraj.

On ističe da je problem i to što postoje ljudi, institucije, udruženja i proizvođači duvana koji se trude da pokažu kako pušenje nije toliko štetno.

“Imamo značajan porast broja pacijenata sa takozvanim „pušačkim bronhitisom“, kao i sa najtežim karcinomima koji su pušači”, ukazao je primarijus Gvozdenović i istakao da se mora promeniti način na koji se dolazi do psihe čoveka, ali i do kolektivne svesti.

On je rekao da se na Zapadu pokazalo da je najdelotvornije bilo značajno povećanje cena cigareta, uz zabranu pušenja u najvećem broju objekata.

Olja Ćorović je podelila je svoje tragično iskustvo, jer je zbog kancera pluća ostala bez supruga.

“Bila sam pušač dvadesetak godina i ostavila sam duvan tokom trudnoće i dojenja, ali nakon sedam godina uz muža koji je bio pušač ponovo sam počela”, kaže ona i dodaje je nedugo zatim saznala da joj suprug ima karcinom pluća.

Ćorović je istakla da je njen muž po dobijanju dijagnoze odmah ostavio cigarete, iako dotad nije ni pokušavao i tvrdio da nije u stanju.

“Prestala sam i ja kako bih mu bila podrška, ali je nažalost preminuo u 56. godini”, kazala je ona i poručila pušačima da ne čekaju da se razbole, već odmah ostave cigarete čim pre.

Navedeno je da je prevashodni cilj udruženja smanjenje konzumacije cigareta kod dece i mladih, naročito zato što podaci pokazuju da 11 odsto učenika puši, a njih oko 70 procenata koji sada puše dolaze do cigareta tako što ih bez problema kupuju u prodavnicama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here