pixabay.com
Foto: Ilustracija

U vazdušnom napadu u etiopskoj severnoj regiji Tigraj ubijeno je 56 ljudi, a povređeno je najmanje 30 u kampu za interno raseljene osobe.

To je izjavilo dvoje humanitarnih radnika Rojtersu, pozivajući se na lokalne vlasti i iskaze svedoka, prenose hrvatske “Vijesti”.

Portparol vojske, pukovnik Getnet Adane i portparol vlade Legesse Tulu nisu odmah odgovorili na zahtev za komentar. Vlada je ranije već poricala da je ciljala civile u sukobu s pobunjeničkim snagama Tigraja koji traje 14 meseci.

Dvoje humanitarnih radnika, koji su hteli da ostanu anonimni jer nisu ovlašćeni za davanje izjava medijima, rekli su da su lokalne vlasti potvrdile broj mrtvih.

Poslali su Rojtersu fotografije ranjenih u bolnici i tvrde da su njihove, a na njima je puno dece.

Napad na kamp u gradu Dedebitu na severozapadu regije Tigraj blizu granice s Eritrejom dogodio se u petak kasno uveče, rekli su humanitarni radnici.

Humanitarni radnik koji je posetio opštu bolnicu Shire Shul u kojoj su hospitalizovani povređeni, rekao je da se u kampu nalazi puno staraca i dece.

“Rekli su mi da je do bombardovanja došlo u ponoć. Bio je potpuni mrak i nisu mogli da pobegnu”, kazao je.

Etiopski vojnici počeli su da ratuju s pobunjeničkim snagama Tigraja u novembru 2020.

Pre poslednjeg napada ubijeno je najmanje 146 ljudi, a povređeno je 213 u zračnim napadima na Tigraj od 18. oktobra, navodi se u dokumentu humanitarnih organizacija poslatom Rojtersu ove nedelje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here