Z. M.
Proveren recept: Zlatimir Tanasković

U Topoli, u kraju koji mnogi porede sa čuvenom Toskanom, proteklog vikenda održana je 56. oplenačka berba grožđa koja je po posećenosti bila rekordna. Prema proceni organizatora manifestacije, posvećene grožđu i vinu koje su u ovom kraju gaji još od vremena Rimljana ulicama Karađorđeve varoši prodefilovalo je više od 200.000 znatiželjnika sa svih meridijana.

Cela Topola je proteklog vikenda bila jedno veliko vašarište, ali, ipak, najživlje je bilo u Vinskoj ulici u kojoj je grožđe iz svojih vinograda, mlado i staro vino, kao i druge proizvode od grožđa izložilo više od 500 topolskih vinogradara i vinara. Među najposećenijim tezgama bila je tezga porodice Glišić iz okoline Topole okićena grozdovima težine i do pet kilograma.

– Moja porodica je prvi čokot, tako je zapisano u našem porodičnom letopisu, zasadila još 1700. godine i od tada ne prestajemo da usavršavamo gajenje voća koje daje božanski nektar. U raznim vremenskim epohama porodica je smanjivala ili povećavala površine pod vinovom lozom, a sada je došlo vreme da povećavamo broj čokota, koji gajimo pod posebnim uslovima zbog čega su i grozdovi iz našeg vinograda između tri i pet kilograma. Ova godina je, prema vremenskim uslovima, bila izuzetno povoljna, kao iz udžbenika, te je razumljivo da će i vino od ovogodišnje berbe biti vrhunsko – istakao je Aco Glišić, ne štedeći opravdane reči hvale.

Vinogradar Zlatimir Tanasković iz sela Trnava takođe ima hvalospev za plodove iz svog vinograda:

– Naše grožđe i naše vino u sebi sadrži i duh tradicije i istorije koja se rađala baš na obnocima Oplenca. Naše vino izdvajaju miris i ukus zbog čega je posebno i zbog čega se izdvaja od ostalih vina. Onima koji piju vino, to je dokazano, nije potreban sedativ. Iz tih razloga i svakom posetiocu mog štanda ponavljam rečenicu: Više vina, manje bensedina.

I tamo gde je vino, bilo mlado ili staro, ne može se bez pesme i igre, a toga je i ove godine u Topoli bilo na svakom koraku.

Brend Šumadije

O značaju Oplenačke berbe grožđa za “Vesti” je govorio Dragan Jovanović, predsednik Skupštine opštine Topola:

– Oplenačka berba je postala brend ovog kraja o čemu govore i podaci da Topola u vreme održavanja ove manifestacije koja je zapravo svojevrsno pokazivanje i istorije i tradicije oplenačkog kraja, poseti i desetostruko više posetilaca od broja žitelja naše opštine. Ova godina je prema broju izlagača i posetilaca bila i rekordna, ali se nadamo da će već sledeće godine rekord biti oboren jer je i u Srbiji i u svetu sve veća zainteresovanost za ovu manifestaciju.