pixabay.com

Ekonomske posledice korona krize još će se dugo osećati u Austriji, proizilazi iz novog programa stabilnosti koji je zvaničan Beč uputio Briselu.

Prema tom dokumentu, Austrija će do 2024. biti suočena sa deficitom i visokom nezaposlenošću. Ministar finansija Austrije Gernot Blimel je već najavio da će morati da sprovede reviziju budžeta.

Na jednoj strani morao je da obezbedi više novca za zdravstvo i privredu, a na drugoj strani su pali prihodi.

– Krizna 2020. godina je u budžetu ostavila duboke tragove. Za spašavanje zdravlja, radnih mesta i preduzeća smo uzeli mnogo novca u ruke, i istovremeno nam je pala prihodna strana na osnovu ekonomske situacije – naglasio je Blimel.

On je dodao da će Austrija, zbog krize koja dalje traje, i ove godine morati više novca da stavi na raspolaganje i istovremeno namerava da omogući investicije i rast.

– Zbog toga će i ova budžetska godina biti obeležena krizom, iako pomoć, sa približavanjem normalnosti, postepeno smanjujemo – objasnio je Blimel.

Prema prognozama ekonomskog instituta WIFO, privredni rast u ovoj godini u Austriji iznosiće 1,5 odsto, a iduće 4,7 odsto, posle minusa od 6,6 odsto 2020. godine. Što se tržišta rada tiče, nivo pre krize biće ponovo dostignut tek 2024. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here