Vitamini i vazelin

0

 

 
 

Trepavice su ukras ženskog lica, zato dame najviše pažnje posvećuju upravo njima u želji da im oči budu što lepše, a pogled neodoljiviji. Najčešće su žene nezadovoljne izgledom svojih trepavica, jer su retke, svetle, rastu sporo… Osim maskare, koja popravlja njihov volumen, trepavice mogu da budu besprekorne zahvaljujući pomoći iz prirode, o čemu piše magazinnet.hr.
Kao i sve dlake na glavi, i trepavice imaju svoj tempo rasta. Ako vam opadaju trepavice ili su oštećene maskarom, čupkanjem ili farbanjem, morate čekati da ponovno izrastu. I dok su dužina, boja i stanje vaših trepavica genetski uslovljene, postoje određeni prirodni način kako možete da ubrzate njihov rast.
Vitamin B7 ili vitamin H pomaže u bržem rastu i jačanju kose i trepavica. Nalazi se u brojnim kozmetičkim proizvodima i namirnicama, kao što su sardine, pekan orasi, bademi, pivski kvasac, banane i integralne žitarice. Takođe, žumanci obiluje ovim vitaminom, ali sirova jaja sadrže i avidin, glikoprotein koji sprečava apsorpciju vitamina H. Vitamini C i E, dva antioksidansa, imaju veliku ulogu u normalnom rastu i razvoju dlaka na telu. Bez vitamina C kosa vam može postati suva. Takođe, vitamin C može da zaustavi oštećenje kose koje izazivaju slobodni radikali. Vitamin E, s druge strane, pojačava cirkulaciju u temenu. Ove vitamine možete naći u citrusima, avokadu i zelenom povrću mesnatih listova.
Stara dobra formula glasi – maslinovo i ricinusovo ulje. Malom količinom jednog od navedenih ulja namažite ivicu trepavica uz kapak svake večeri pre odlaska na spavanje, kako biste obezbedili duže i gušće trepavice. Rezultati će biti vidljivi već nakon mesec-dva. Novoizrasle dlačice bi trebalo da budu zdravije i jače od prethodnih. Ako ništa drugo, maslinovo ulje ima regenerativno svojstvo. Emu ulje (nojevo ulje) obnavlja trepavice i stimuliše rast dužih i gušćih trepavica. Uz pomoć pamučne vate ili štapića za uši malu količinu ulja razmažite po trepavicama pre spavanja. Blagotvorno dejstvo ima i vazelin. Malo vazelina razmažite po trepavicama, možete ga ostaviti cele noći, a možete ga isprati nakon petnaestak minuta. Nakon nekoliko sedmica primetićete da vam rastu nove trepavice.
Ako obogatite ishranu belančevinama i vitaminima, svakako biste trebali da primetite pojačan rast trepavica. Među namirnicama koje pozitivno utiču na rast trepavica su riba, jaja, jogurt, soja, mahunasto povrće…

Skidajte maskaru
Da biste imali duže i gušće trepavice, za početak bi trebalo da vodite brigu o njima. Prvo pravilo nege je da pre spavanja pažljivo skinete maskaru. Spavanje sa maskarom i te kako im šteti.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here