Vitamini kao preventiva u trudnoći

0


Velike doze vitamina C i E ne mogu da budu preventiva od visokog pritiska u trudnoći i rizika komplikacija koje nastaju zbog toga, kao što su stanje preeklamsije i najtežih stanja eklamsije kada dođe do otkazivanja rada bubrega, zaključak je rezultata istrživanja, koji je objavio medicinski časopis "Nju Ingland džornal of medisin", a prenela agencija Rojters.

Testiranje koje je trajalo četiri i po godine i kojim je bilo obuhvaćeno oko 5.000 trudnica, a čiji su rezultati upravo objavljeni, pokazalo je da je kod svega 10 odsto žena uzimanje velikih doza vitamin C i E delovalo na normalizaciju krvnog pritiska tokom trudnoće. Istraživanje je obavljeno u dve grupe – jedna je uzimala velike vitaminske doze, a druga "lažnu" pilulu, odnosno placebo.

Niko ne može da preporuči vitaminsku terapiju za održavanje krvnog pritiska u normalnim granicama kod trudnica, izjavio je doktor DŽejms Roberts sa Univerziteta u Pitsburgu.

"Da bude jasno, vitamini C i E nisu rešenje problema", naglasio je ovaj stručnjak, vođa istraživačkog naučnog tima.

Time je opovrgnuto mišljenje da velike vitaminske doze C i E mogu da spreče stanja preeklamsije kada se javlja visok krvni pritisak i protein u urinu.

 

To dovodi do zadržavanja vode u organizmu trudnica i raznih problema sa oticanjem delova tela. Ukoliko se preeklamsija ne suzbije na vreme, pa dođe do skoka krvnog pritiska i otkazivanja bubrega, onda su u velikoj, često smrtnoj opasnosti i trudnica i beba.

Preeklamsija je česta u nerazvijenim i zemljama u razvoju, tamo je u čak 60 odsto slučajeva uzrok smrti trudnica i porodilja.

Doktor Roberts je, takođe, naglasio da je istražvanje pokazalo da velike doze vitamina C i E ne mogu da spreče ni druge probleme u trudnoći, kao što su da se izbegne da porođaj bude izvršen carskim rezom ili kada je reč o bebi, da se spreči njena mala telesna težina ili mogući respiratorni sindrom, uzroci smrtnosti novorođenčadi.

Doktor Roberts je, takođe, rekao da rezultati još dva testa sa velikim dozama vitamina dobode do zaključka da preterana upotreba može da dovede do nekih bolesti, čak i do povećanja krvnog pritiska.

 

Ipak, on naglašava da dozirne količine vitamina sprečavaju mnoge bolesti i da ih ne treba uzimati bez stručne kontrole.

U SAD, na primer, trudnicama se savetuju određene multivitamnske doze, u posebnim formulama za buduće mame koje se pridržavaju balansirane dijete, izjavila je doktorka Ketrin Spong iz američkog Nacionalnog instituta za zdravlje deteta i humanu rerodukciju, koji je pomogao testiranje trudnica velikim vitaminskim dozama C i E.

U SAD je stanje preeklamsije u 15 odsto slučajeva uzrok prevremenog porođaja i životne ugroženosti i majke i bebe.

Neki stručnjaci smatraju da ni rezultati najnovijih istraživanja o velikim vitaminski dozama za trudnice, koji su objavljeni u medicinskom časopisu, nisu pouzdani jer je u "kontrolnoj grupi" oko 70 odsto trudnica već ranije uzimalo vitamine pre nego što su se uključile u testiranje i počele da piju placebo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here