Tanjug
Arno Gujon

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu pri Ministarstvu spoljnih poslova, francuski i srpski humanista Arno Gujon, nastavio je da pruža svesrdnu pomoć narodu u srpskim enklavama na Kosovu i Metohiji.

Tradicionalni božićni konvoj humanitarne organizacije Solidarnost za Kosovo, čiji je osnivač 17. godinu zaredom, stigao je na KiM, a francuski volonteri doneli su pomoć vrednu 100.000 evra. Ovo je 49. humanitarni konvoj od 2005. a ukupna vrednost pomoći koju je Solidarnost za Kosovo pružila socijalno ugroženim porodicama na KiM prelazi 5,5 miliona evra.

– U godini kad su nas zadesile epidemija, brojne administrativne poteškoće i konstantna neizvesnost, želja da u najtežim trenucima budemo sa srpskim narodom u enklavama mora da bude veća od svih prepreka. To je posebno važno kad znamo da je izolacija sa kojom se suočava svet u jeku epidemije korona virusa, već 20 godina, bolna svakodnevica za Srbe na KiM – poručio je Gujon.

Rođen je 1985. godine u Grenoblu kao najmlađi od troje dece. Osnovno obrazovanje stekao je u Žariu, a srednje u Vizilu. Fizički fakultet je upisao 2002. na Univerzitetu u Grenoblu, a 2004. i inženjersku Politehničku školu Univerziteta u Grenoblu, smer Ekologija i prevencija rizika. Sa 22 godine stekao je zvanje masters inženjera u oblasti zaštite životne sredine, a 2012. je pohađao master na Fakultetu Političkih Nauka u Beogradu, smer Politički sistem Srbije i institucije.

U njegovoj porodici se negovalo prijateljstvo Francuske i Srbije, pa je tokom bombardovanja Srbije 1999. kao đak od 13 godina ušao u raspravu sa profesorom istorije, zagovornikom rata, zalažući se za mir i pravdu za srpski narod. Kada su 2004. izbili antisrpski pogromi na KiM, odlučio je da pomogne srpskom narodu i nacionalnim manjinama u enklavama na KiM i osnovao humanitarnu organizaciju Solidarnost za Kosovo. U Srbiju je sa bratom Bertranom i prijateljima došao 2005. sa humanitarnom pomoći iz Francuske, a njegova humanitarna organizacija ubrzo je postala jedna od najvećih na Balkanu.

Gujon je radio kao inženjer u L’Orealu u Parizu, ali i u Privrednoj komori u Bordou, pa kao profesor fizike u francuskoj školi u Kairu i kao koordinator za kvalitet u Zvorniku u firmi Studen prom, koja izvozi zamrznute prehrambrene proizvode u Francusku.

Od 2011. zaposlen je kao direktor Solidarnosti za Kosovo. Godinu kasnije preselio se s porodicom u Beograd, a 2015. je dobio srpsko državljanstvo na osnovu zasluga. Udruženje INOMIS sa ciljem podsticanja mladih da ostanu u Srbiji, osnovao je 2016. godine.

Nosilac je brojnih priznanja, između ostalog, Zlatne medalje za izuzetne zasluge u oblasti humanitarnog rada, kojom ga je odlikovao Predsednik Srbije, nagrade “Branislav – Mane Šakić” za očuvanje srpskog jezika, Ordena Svetog vladike Nikolaja, Ordena Svetog Save prvog stepena, Povelje viteza Svetosavskog pacifizma srpskog Ministarstva spoljnih poslova za humanitarni rad na KiM i zalaganje u Francuskoj za promenu slike o Srbiji.

Od rane mladosti trenira kik-boks, vozi rolere i skija. Oženjen je Ivanom Gajić, Srpkinjom rođenom u Francuskoj, sa kojom ima ćerke Milenu i Irenu. Upoznali su se u Zvorniku gde je tada radio, a ona došla u posetu rodbini. Pored maternjeg francuskog, govori srpski, engleski i ruski.