EPA/Valdrin Xhemaj
Frenk Vizner sa Hašimom Tačijem 2007. godine

Bivši specijalni američki izaslanik za Kosovo Frenk Vizner izjavio je da će se dijalog Srbije i Kosova nastaviti uprkos objavljivanju optužnice protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija i lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija.

Vizner je pozvao na političko jedinstvo jer smatra da je Kosovo trenutno u najvećoj krizi od nezavisnosti, rekavši da je objavljivanje optužnice slučaj bez presedana, ali naglašava da se Tači založio za pravdu na Kosovu.

– Dijalog se mora nastaviti, ali sada ima puno toga što se mora dogoditi pre nego što se nastavi ozbiljan politički dijalog. Smatram to velikim izazovom u kratkoj istoriji države Kosovo. Nikad nije bilo tako velike krize. Mislim da je vreme da se svi stanovnici Kosova zabrinu za održivost i stabilnost institucija svoje zemlje – rekao je Vizner.

Vizner je, kako je prenela Gazeta Ekspres, naveo da je optužnica protiv Tačija nanela štetu i da se drugačije ne može shvatiti.

– Optužnica protiv njega je objavljena i on je rekao da je to slično onome što u SAD nazivamo “Kengursko suđenje”, gde vam se može suditi i obesiti vas i pre nego što vam sudija da reč. Šta god da se desi, već je optužen za nekoliko vrlo teških zločina. Čak i ako optužbe ne budu potvrđene od sudije, ili i ako dođe do suđenja, a optužnica se može pobiti u sudskom postupku, Tači će teret ove optužbe za ratne zločine i teške i specifične zločine nositi celog života – naveo je bivši specijalni izaslanik za Kosovo.

On je istakao da je položaj kosovskog predsednika oslabljen i da u to nema nikakve sumnje.

2 COMMENTS

  1. Nadam se da se dugo neće vratiti.
    Ali nadam se da će uzeti i druge indiance.
    To će biti Spas za građane Kosova.

  2. Ta optuznica je od pocetka drzana u dzepu, za slucaj da zatreba. Vreme le donelo svoje i to treba da je jasno protagonistima. Bice da je i njima kosulja bliza od kaputa. Kad ce sipci videti da su iznevereni i da sve gube, cak i vise nego sto su imali.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here