Vjosa Osmani ponovo mučki napala Srbiju i Rusiju

3
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ
Pahor i Osmani

Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla je nakon sastanka sa slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom da je Kosovo uvek bilo konstruktivna strana u dijalogu Beogarada i Prištine, i da je utisak da Srbija nije zainteresovana za postizanje pravno obavezujućeg sporazuma sa Kosovom, prenosi Ljajmi.

Ona je na zajedničkoj konferenciji za novinare dodala da je u tom procesu, kako je to, po njenim rečima, pomenuo američki predsednik Džozef Bajden, uzajamno priznanje ono što bi trebalo da bude u fokusu.

– Naš severni sused ne želi stabilan i miran Zapadni Balkan, stoga se koristi drugačijom retorikom koja destabilizuje region i zato verujem da će EU biti jasna u odnosu na Srbiju i da će nastojati da zaustavi huškačku i destabilizujuću retoriku. Nažalost, Srbija nastavlja da destabilizuje Kosovo kroz nelegalne strukture na severu, a povećanje ruskog uticaja predstavlja pretnju da destabilizuje region, jer ovo povećanje ruskog uticaja nikada nije bilo dobronamerno, već da se bori protiv sistema zasnovanih na vrednostima kao što su NATO i EU. Za borbu protiv ovih destabilizujućih tendencija potrebni su nam naši prijatelji i prijatelji Slovenije – navela je Osmani.

Ona je izrazila zadovoljstvo razgovorom sa “prijateljem Kosova” o dešavanjima ne samo na Kosovu, nego i u regionu.

– Veoma prijateljski odnosi sa Slovenijom datiraju još od 90-ih godina, deo nastojanja za nezavisnost vođen je u Sloveniji. Slovenija je podržavala napore Kosova za nezavisnost, ali i u posleratnoj fazi, bilo kroz vojne snage, ali i uz mnogo doprinosa političkom i diplomatskom podrškom. Zainteresovani smo za produbljivanje ove saradnje u obrazovanju, zdravstvu i mnogim temama od zajedničkog interesa. Naravno, Kosovo ima jasan put i to je put evroatlantskih integracija. Mi nismo videli drugi put osim EU i NATO – rekla je Osmani.

Navela je da vizna liberalizacija za građane Kosova kasni, da to šteti kredibilitetu EU i da to treba da se desi što je pre moguće i bez oklevanja.

– Želim da zahvalim Pahoru na punoj podršci i tražim dalju podršku da ubedim čak i one zemlje koje oklevaju – rekla je Osmani.

“Otvoreni Balkan služi za širenje srpske hegemonije”

Predsednica Kosova Vjosa Osmani ocenila je da je inicijativa “Otvoreni Balkan” prostor za širenje “srpske hegemonije”.

Ona je nakon sastanka sa slovenačkim predsednikom rekla da u tom pogledu ima drugačije mišljenje od Pahora.

– Naravno da imamo drugačije mišljenje o ovom pitanju. Imali smo priliku da o tome danas razgovaramo uz obostrano poštovanje. Za nas je ‘Otvoreni Balkan’ prostor za širenje srpske hegemonije. U trenutku kada Srbija pokušava da igra vodeću ulogu u ovoj inicijativi, nema dobrih namera u odnosu na naš region. Drugačije bi bilo da je Srbija država koja ima za cilj mir i stabilnost i da je priznala Kosovo – rekla je Osmani.

Prema njenim rečima, Srbija ima za cilj da Kosovo ulazi u takve inicijative kao njena pokrajina, a realnost je sasvim drugačija.

– Pošto je Kosovo nezavisna i suverena država, naravno takve inicijative ne služe interesima naše zemlje, niti regiona. Postoje neke druge brige. Ova inicijativa je prekršila osnovni princip regionalnih inicijativa, a to je inkluzivnost – rekla je Osmani.

Dodala je da je kada je prvobitno pokrenuta inicijativa, postojale su samo tri ili dve države.

– Prekršen je princip jednakog tretmana svih država. Treće, zabrinuti smo zbog činjenice da bi to postalo čekaonica i dalo razloga skepticima unutar EU da nas puste da se dugo bavimo jedni drugima, a ne da razjasnimo našu evropsku perspektivu – rekla je Osmani.

Kosovska predsednica je dodala da se druge brige odnose na ekonomiju, bezbednost i politiku.

Osmani: Kosovo je sprovelo 90 odsto sporazuma

Osmani je navela da je Srbija deo mnogih drugih regionalnih inicijativa, gde je Kosovo ravnopravan deo, ali da ni tamo Srbija ne poštuje dogovore.

– Mislim da je vreme da razgovaramo o strani koja ne sprovodi dogovore, a to je Srbija. Nije sprovela dve trećine postignutih sporazuma. Uzmimo Berlinski proces, gde je Kosovo ravnopravno, mi podržavamo ovaj proces. Predvođen nemačkom kancelarkom i francuskim predsednikom, ima punu podršku EU. Uprkos ovom visokom nivou rukovodstva, Srbija nastavlja da ne primenjuje tamo potpisane sporazume. Posebno onaj potpisan u Londonu za nasilno nestala lica. Ako ne sprovodi sporazume kredibilnog procesa kao što je onaj u Berlinu, zamislite koliko će sprovodite sporazume u procesu u kome ima vodeću ulogu”, rekla je Osmani – rekla je Osmani.

Po njenim rečima Kosovo je ispunilo najveći deo postignutih sporazuma.

– Kosovo je primenilo 90 odsto sporazuma. Ono što nije sprovelo je Zajednica srpskih opština. Jasno je rečeno da to nije u skladu sa Ustavom da ZSO ima izvršna prava. To predstavlja kršenje Ustava – kaže Osmani.

Pahor: Svi dogovori moraju da se sprovedu

Slovenački predsednik Borut Pahor izjavio je posle sastanka sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani u Prištini da svi postignuti dogovori u dijalogu sa Srbijom moraju da se sprovedu i da se reše svi sporovi. Kao prvi uslov naveo je da se sporazumi poštuju kao i odluka Ustavnog suda o Zajednici srpskih opština, prenosi Ekonomija onlajn.

Prema njegovim rečima, i Kosovo i Srbija treba da preduzmu korake u pravcu osnivanja ZSO.

– Kao prijatelj Kosova i Srbije vidim dijalog koji je težak. Slovenija podržava taj process. Takođe, dijalog treba da bude korak napred ka rešavanju pitanja nestalih – rekao je Pahor.

On je zatražio od Evropske unije da dozvoli građanima Kosova da se kreću bez viza u šengenskom prostoru.

3 COMMENTS

  1. kada krene srpska vojska nece se zaustaviti u pristini i dracu, a da vidimo gde ces u koju rupu da sakrijes piz..

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here