Vesti

Novi propis obrazložen rešavanjem zagušenog saobraćaja u velikim gradovima, ali stručnjaci smatraju da je problem na drugoj strani…

Odluka Savezne vlade Australije da za 30.000 na godišnjem nivou smanji broj stalnih boravišnih dozvola za migrante, privukla je veliku pažnju javnosti prethodnih dana. 

Od nastupajuće ekonomske godine, koja počinje 1. jula, ograničenje će biti sniženo sa dosadašnjih 190.000 na 160.000 permanent residency viza, kako bi se pre svega smanjio pritisak na velike gradove i njihovu saobraćajnu infrastrukturu koja “puca po šavovima”, što dovodi i do velikih gužvi na putevima, pre svega u Sidneju, Melburnu i Brizbejnu. 

– Želim da Australijanci provode manje vremena u saobraćaju, a više sa svojim porodicama, da brže i bezbednije mogu da dođu od kuće do posla i nazad – istakao je premijer Skot Morison, obrazlažući odluku o novim imigracionim propisima.

On je odbacio bojazan da bi smanjenje limita godišnjeg priliva migranata sa stalnim boravištem moglo da predstavlja udarac za državni budžet.

– Novi limit je odabran kao najniži godišnji broj prihvata novih migranata u status stalnih stanovnika koji se neće štetno odraziti. Da smo se odlučili za manje od 160.000, to bi već imalo direktan fiskalni uticaj na savezni budžet – naglasio je premijer.

Kako bi se kroz imigracione propise dodatno pomoglo rasterećenju velikih gradova omogućene su olakšice za doseljenike koji borave u zemlji na privremenim vizama, a spremni su da se presele u regionalne krajeve gde bi posle tri godine rada dobili vizu za stalni boravak u Australiji. Time će biti obuhvaćeno 23.000 kvalifikovanih radnika.

Međutim, stručnjaci za migracije i urbanističko planiranje ne dele u potpunosti mišljenje političara. Mnogi od njih kažu da novi propisi neće doneti olakšanje u saobraćaju za velike gradove, jer u ovim sredinama najveći problem ne predstavljaju migranti sa stalnim boravioštem, već inostrani studenti i osobe na privremenim vizama.

Vlada jeste predvidela benefit za sve inostrane studente koji prihvate da se školuju i manjim sredinama i regionalnim centrima, za šta će dobiti dodatnu godinu radne dozvole po okončanju studija (tri umesto sadašnje dve), ali eksperti smatraju da to neće smanjiti najezdu na najveće gradove.

– Političari provedu ceo svoj život govoreći da će učiniti nešto kako bi se smanjile gužve u saobraćaju u australijskim velikim gradovima, ali to su nažalost mahom bajke, kao i ova koju trenutno slušamo – rekao je za SBS News Piter Fibs, profesor urbanističkog planiranja na Sidnejskom Univerzitetu.

On je istakao da bi Vlada trebalo da se više fokusira na drastičnije načine koji će ljude navesti da iz automobila pređu na prevoz vozovima i autobusima.

– Migracija nije razlog što imamo zakrčene puteve u velikim gradovima. Država nije išla ukorak s rastom broja stanovništva, pogotovo kada je u pitanju razvoj i modernizacija javnog prevoza. Zato, kriviti migrante za saobraćajne gužve nije pošteno, niti je logično ako se pogledaju konkretni dokazi – kaže Fibs.

Postavlja se pitanje šta se zaista dobija smanjenjem limita stalnih boravišnih viza, ako se zna da u poslednje dve godine prethodna granica nije ni približno dostignuta, već se broj izdatih permanent residency viza zaustavljao upravo oko 160.000. Istovremeno, broj stranih državljana s privremenim vizama, uključujući studentske, bridžing i vize za takozvani radni odmor ili sezonski rad, porastao je na rekordnih 2,3 miliona! Kada se iz te brojke isključe turisti i ljudi na takozvanim “specijalnim” vizama, u Australiji i dalje boravi preko milion inostranih studenata i sezonskih radnika, koji su većinski nastanjeni u velikim gradovima.

Idealno mesto za život: Pešaci u Melburnu

Opozicija za potpunu reformu

Novi imigracioni plan Savezne vlade podržala je i opozicija. Lider Laburista Bil Šorten istakao je da se slaže sa novim limitom, ali je zatim dodao i da će njegova stranka detaljno analizirati novi propis. On je se složio sa zaključkom da sadašnja infrastruktura ne može da izdrži toliki pritisak, ali je naglasio da je neophodna prava reforma imigracionih propisa, koja bi uključila potpuno preuređivanje privremenih viza, koje kako naglašava Šorten, “direktno potkopavaju uslove života i zarade stanovništva Australije”.

Izvor:
Vesti

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here