Vlada Hrvatske otpisuje dug najsiromašnijima

0

Fonet
Treba pomoći čoveku u nevolji, smatra premijer Zoran Milanović

– Treba plaćati račune, ali kad se neko zaista nađe u nevolji ovo je mera na koju smo se odlučili posle dosta razmišljanja, rekao je premijer Zoran Milanović.

Ministarka socijalne politika Milanka Opačić objasnila je da je reč o dobrovoljnom sporazumu kojem će pristupiti banke, teleoprerateri i četiri velika grada, ali da očekuje da se pridruže i ostali gradovi.

Radi se o jednokratnoj meri otpisa duga za one koji nemaju novca ni imovine da bi ga vratili, a računi su im blokirani duže od godine.

– To je novi početak za oko 60.000 građana koji će time dobiti novu priliku, objasnila je ministarka.

Kriterijim za oprost dugova su socijalni i prilagođeni najugroženijim građanima korisnicima socijalnih naknada, primateljima invalidnina, kao i građanima čija mesečna primanja u poslednja tri meseca ne prelaze 2.500 kuna (325 evra), odnosno za samca 1250 kuna (162 evra). Uz to, ne smeju da imaju dodatnu ušteđevinu ili nekretninu.

Teleoperateri otpisuju dug socijalnoj kategoriji, dok će se kod druge dve kategorije primenjivati moratorijum od godinu dana.

Sporazum počinje da se primenjuje od 2. februara, a u prva dva meseca pravo primene sporazuma imaće dužnici korisnici socijalne pomoći, a potom i ostali.

Vlada je postigla sporazum sa šest banaka, tri teleoperatera, državnim preduzećima kao što su Hrvatska radiotelevizija, Hrvatska pošta i Hrvatska elektrodistribucija, kao i četiri velika grada (Zagreb, Rijeka, Osijek i Split).

Zahtev za otpis duga mogu podneti samo građani čiji je račun blokiran duže od godinu dana i to do 30. septembra prošle godine.

Zbog neplaćanja računa, u Hrvatskoj je blokirano gotovo 320.000 građana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here