Vlada između Rusa i Zapada

0

Svi u Vladi: Mihajlovićeva, Stefanović, Vučić i Selaković
 

Kako je posle sednice Glavnog odbora SNS-a u Novom Sadu saopšteno, potpredsednik stranke Nebojša Stefanović biće novi ministar policije, drugi podpredsednik naprednjaka Bratislav Gašić vodiće resor odbrane, dok će Zorana Mihajlović biti vicepremijer i rukovodiće najobiminijim Ministarstvom saobraćaja, infrastrukture i građevinarstva. Stari-novi ministar pravde biće Nikola Selaković, a novo ime u Nemanjinoj 11 biće Jadranka Joksimović, funkcionerka SNS-a, koja će biti ministar bez portfelja zadužena za evropske integracije.

 

Verbić ministar prosvete

Novi ministar prosvete biće još jedna nestranačka ličnost i osoba od struke i znanja Srđan Verbić. Od svih imena, ovaj nekadašnji polaznik naučno-istraživačke stanice Petnica je najmanje poznat široj javnosti. Rođen je u Gornjem Milanovcu, magistrirao je fiziku, a trenutno je zaposlen u Republičkom zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja. Autor je tri udžbenika iz fizike za osnovce.

Od eksperata na kojima je u najavi svog kabineta insistirao mandatar Vučić, ostaje Lazar Krstić na poziciji ministra finansija, dok su nova imena, stručnjak Svetske banke Dušan Vujović kandidat za ministra privrede i nekadašnja ministarka energetike i guverner Narodne banke Srbije, Kori Udovički koja će preuzeti državnu upravu i lokalnu samoupravu. Na predlog naprednjaka za rukovođenje Ministarstvom zdravlja predložen je dr Zlatibor Lončar, direktor Urgentnog centra u Beogradu.

Već iz ovog spiska imena vidi se nastojanje budućeg premijera da kontroliše ekonomska i tzv. ministarstva sile. Za prva je doveo nestranačke eksperte školovane na Zapadu, dok je resore policije i vojske poverio proverenim stranačkim kadrovima.

– Očekivalo se da SNS, kao politička partija koja je osvojila apsolutnu vlast na izborima, ta ministarstva koja su od izuzetne važnosti za svaku državu neće prepustiti nikome pa je sasvim logično što će na čelo ministarstava odbrane i policije doći visoko pozicionirani kadrovi SNS-a u koje Vučić ima dosta poverenja.

Te resore i treba da drže ljudi koji imaju politički uticaj i nisam siguran da bi neki eksperti mogli mnogo da pomognu, jer pozicija ministra je pre svega politička i on određuje pravac u kom će se delovati, a eksperti treba da budu savetnici i pomoćnici – komentariše za "Vesti" Zoran Dragišić, profesor Fakulteta bezbednosti u Beogradu.

 

Tri sata ekspozea

Budući premijer Aleksandar Vučić održaće danas najduži ekspoze u dosadašnjoj praksi predstavljanja programa nove vlade pred narodnim poslanicima.
– Moje je da iznesem plan i program i uradim sve što mogu da narod živi bolje. A narod neka proceni kako smo radili. Biće to najduži ekspoze od svih dosadašnjih, da narod vidi šta je naše nasleđe, s čim se suočavamo i sa čim moramo da se izborimo – rekao je Vučić o svom tročasovnom ekspozeu.

Iako posle sednice Glavnog odbora u Novom Sadu u petak, koja je trajala duže od dva sata i bila zatvorena za javnost, Nebojša Stefanović nije saopštio ime Vanje Udovičića, veruje se da će proslavljeni vaterpolista i dalje obavljati funkciju ministra SPORTa i omladine, koju je na Vučićev predlog obavljao i u staroj vladi.
Najneizvesnije je da li će dosadašnji ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac prihvatiti da nastavi ovaj nezahvalni posao i u vladi sa Vučićem na čelu.
Nova Vlada Srbije koja će imati 16 ministarstava i 19 članova biće izabrana danas do 19 časova, kada svi članovi treba da polože zakletvu pred poslanicima Narodne skupštine.

 

Velja srpski Šojgu

Mediji bliski SNS-u pišu da je Vučić na GO stranke kritikovao partijske kolege ali i koalicione partnere, konstatujući da su samo na rečima podređeni državnim interesima dok na njega vrše pritisak da im se dodele funkcije, bez obzira da li su za njih stručni i da li bi njihove male stranke bez SNS-a uopšte ušle u parlament. Te kritike odnosile su se navodno na Vuka Draškovića (SPO), Velju Ilića (NS) i Rasima Ljajića (SDP). Ipak, izvesno je da će Ilić u novoj vladi dobiti Ministarstvo bez portfelja zaduženo za vanredne situacije, a Ljajić, najdugovečniji ministar od petooktobarskih promena, resor trgovine, turizma i telekomunikacija. Dosadašnji ministar za Kosovo i Metohiju i lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin vodiće Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike.

 

Socijalistima tri resora, Ivica Dačić šef diplomatije
 

Dačić šef diplomatije

Dosadašnji premijer Ivica Dačić ne samo što je uspeo da izboksuje za sebe poziciju budućeg šefa diplomatije, već će i njegovoj Socijalističkoj partiji Srbije pripasti još dva resora. Prema nezvaničnim najavama, ruski faktor je odigrao ključnu ulogu da Ministarstvo energetike koje je do sada vodila podpredsednica SNS-a Zorana Mihajlović pripadne socijalistima, a u budućoj vladi njega će voditi Aleksandar Antić, dosadašnji ministar saobraćaja. Zbog značaja koje imaju ruske investicije u NIS-u, Banatskom dvoru i izgradnji Južnog toka, zahtevima Moskve Vučić nije mogao da se suprostavi. Ostaje otvoreno pitanje da li je Moskva insistirala i da na čelu prezaduženog Srbijagasa ostane kadar SPS-a Dušan Bajatović, koji slovi za "ruskog čoveka".
Najviše truda Dačić je juče na sednici Predsedništva uložio da ubedi starog SPS-ovca Živanka Radovančeva da u budućoj vladi vodi poljoprivredu. Ovaj iskusni i sposobni menadžer je direktor Mlekoprodukta, a francuski vlasnici zrenjaninske fabrike izuzetno su zadovoljni njegovim rukovođenjem, tako da je Radovančev na muci da se odluči između dobro plaćene i već izgrađene pozicije i teškog izazova koje nudi rukovođenje poljoprivredom, egzistencijalno ključnim sektorom u Srbiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here