EPA/Boris Pejović
Zdravko Krivokapić

Vlada Zdravka Krivokapića u krizi je maltene od momenta kada je osnovana, a inicijativa za njenu smenu koja je stigla od partnera u vladi Dritana Abazovića treba da vodi ka rešavanju te krize, smatra direktor Društva za istraživanje politike i političke teorije Vladimir Pavićević i ocenjuje da je Krivokapićeva vlada praktično “već pala”, a da su najbolje rešenje prevremeni izbori u Crnoj Gori.

Nakon što je GP URA Dritana Abazovića, koji je potpredsednik vlade u Podgorici, uz deo opozicionih stranaka podnela inicijativu za smenu vlade, Pavićević kaže da je Abazović to uradio na osnovu zapažanja da je ogroman broj građana Crne Gore nezadovoljan učinkom vlade, te je odlučio da uradi ono što građani, kako kaže, svih vera i nacija, očekuju – da se preispita poverenje vlade.

Primećuje i da u jednom momentu Krivokapićeva vlada u parlamentu imala podršku svega jednog poslanika, što je u demokratskim društvima neodrživo, zbog čega inicijativu vidi kao opravdanu.

Ključan je, kaže, epilog te inicijative, navodeći da u skupštini postoji više od 41 poslanika, što je većina u podgoričkom parlamentu, koji, prema njegovim rečima, samo čekaju momenat da se glasa protiv vlade Zdravka Krivokapića, i za izglasanje nove vlade ili za odluku o prevremenim parlamentarnim izborima.

Pavićević smatra da će, ukoliko dođe do izbora manjinske vlade, ključne političke ličnosti u njoj biti Abazović i predsednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković, koji će uz sebe podršku stranaka nacionalnih zajednica, nekoliko manjih partija, a pitanje je, kaže, kako će se postaviti veliki blokovi postaviti.

Zato ističe da bi Abazović trebalo da čuje da bi u toj vladi uticaj trebalo da imaju politički autoriteti saveza koji je na izborima bio najubedljiviji, oko Demokratskog fronta i kako bi se našao način da oni takođe budu članovi manjinske vlade, ili da se obezbedi njihov maksimalni uticaj za neko vreme, do izbora, koji će “prelomiti” kuda će Crna Gora ići.

Komentarišući uzdržanost Demokratskog fronta u trenutnoj situaciji, Pavićević kaže da se predstavnici DF-a mudro, pametno ponašanju i insistiraju na jednoj stvari, da se prati politička logika koja kaže da u vladi politički autoriteti iz najmoćnijeg saveza moraju da imaju mesta, dok je sve drugo neka vrsta eksperimentisanja koja nije primerana.

– Ljudi iz DF-a sa pravom, strpljivo ponavlajju tu poruku, da je njima po prirodi stvari mesto u vladi i logično jei primereno da imamo tu situaciju – dodao je Pavićević.

Na pitanje da li ova kriza vraća snagu DPS-a Mila Ðukanovića, Pavićevih odgovara da je DPS u kontinuiranom padu od izbora avgusta 2020. do danas, podsećajući da je i Abazović garantovao da DPS neće imati nikoga u manjinskoj vladi.

– Ako se bi se desilo da u njoj ipak budu funkcioneri DPS-a onda bi to zaista bilo prekrajanje izborne volje građana, koji to ne bi dozvolili – uveren je Pavićević.

Na pitanje da li preti opasnost da “Crna Gora propusti svoj 5.oktobar”, Pavićević odgovara da je Zdravko Krivokapić izneverio očekivaja građana, oko čega, kaže, postoji najšira moguća saglasnot u toj zemlji.

– Kada on kaže da sa DPS-om ne može da se radi, građani ga podsećaju da je bio prvi od predstavnika nove vlasti koji je glasovima DPS-a smenio svog najsposobiijeg ministra, Vladimira Leposavića, koji je na fantastičan način revidirao Zakon o slobodi veroispovisti. Krivokapić treba da se miče iz crnogorske politike, to je potreba građana, a mislim i unapređivanja odnosa Crne Gore sa susedima, i sa Srbijom – rekao je Pavićević.

Na pitanje da li pada vlada u Podgorici, odgovara – “Krivokapićeva vlada je već pala”, a to obrazlaže time što, kaže, svaki dan postoji sve veći broj poslanika koji će biti spreman da glasa za pad te vlade, jer su građani zainteresovani da se Krivokapić “skloni”, pre svega zbog odsustva rezultata, ali i nesnalaženja na tom mestu.

– Onda ostaje pitanje kako će manjinska vlada izgledati u smislu pojedinačnih rešenja, ili će se ići na prevremene izbore. Moj stav u ovakvim okolnostima je da su prevremeni izbori najbolje rešenje, pa da građanu u maju ili junu kažu šta je njihova izborna volja, na osnovu koje bi se formirala demokratska vlada, koja će praviti rezultate, a DPS učvrtsiti na opozicionoj strani – zaključio je Pavićević.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here