Tanjug

Zvanična Priština ostaje pri odluci da ne dozvoli Srbima na Kosovu da glasaju na predstojećem referendumu o promeni Ustava u oblasti pravosuđa, a kako prenosi Radio Slobodna Evropa, pripadnicima srpske zajednice ostaje na raspolaganju mogućnost da glasaju putem pošte ili preko Kancelarije za vezu Srbije na Kosovu.

Prema navodima nadležnih iz Vlade Kosova, upućenim RSE, glasanje poštom i preko Kancelarije za vezu su jedina dva načina za ostvarenje prava Srba da glasaju 16. januara. Iz Prištine su za RSE naveli da neće biti biračkih mesta u srpskim sredinama.

“Ponudili smo mogućnost glasanja putem pošte ili preko Kancelarije za vezu Srbije na Kosovu”, navodi se u odgovoru koji je Vlada Kosova poslala Radiju Slobodna Evropa.

Enver Hasani, profesor prava i međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Prištini, izjavio je za da Vlada Kosova ima pravo da ne dozvoli održavanje referenduma ​​Srbije na Kosovu. Prema njegovim rečima, “ustavni referendum je uvek manifestacija državnog suvereniteta jedne zemlje”.

U ovom slučaju, kako kaže Hasani, reč je o dva konkurentska suvereniteta i, prema njegovim rečima, “Srbija nema pravo i ne može da vrši suverenitet na teritoriji Kosova”. On smatra da zbog toga, uprkos insistiranju predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će od međunarodne zajednice tražiti da izvrši pritisak na Kosovo da se na Kosovu održi referendum 16. januara, do takvog pritiska neće doći.

Ekspert za politička dešavanja Artan Muhadžiri kaže da će se Vlada Kosova suočiti sa veoma velikim izazovom u slučaju da ne dozvoli referendum Srbije o ustavnim promenama na Kosovu.

– Ona (Vlada Kosova) može mnogo da dobije ako ne dozvoli održavanje referenduma, jer će za građane Kosova ovo biti prvi put da će se dokazati da to može da se spreči. Međutim, mora se voditi računa da takva odluka ne utiče negativno na odnose sa SAD i Evropskom unijom – kaže Muhadžiri.

U slučajevima organizovanja predsedničkih i parlamentarnih izbora u Srbiji, Kosovo nije sprečavalo njihovo organizovanje u većinski srpskim sredinama. Vlada Kosova je u odgovoru RSE navela da građanima Srbije, koji uživaju dvojno državljanstvo, nije uskratila da ostvare svoje pravo da učestvuju na izborima u Srbiji.

“Mora se praviti razlika između referenduma o isključivo unutrašnjoj stvari jedne zemlje i izbora. U ovom slučaju Srbija organizuje referendum o sistemu državnog uređenja Srbije, odnosno pravosudnom sistemu”, rečeno je između ostalog u odgovoru Vlade Kosova.

1 COMMENT

  1. Neka predju i glasaju a mi vise nikad da glasamo za njihove kvazi izbore, ali Vucic brzo zaboravlja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here