Vlada nije razmatrala subvencije za kredite građanima

0

 Vlada Srbije nije razmatrala subvencije: Saša Dragin
 

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić prošle nedelje je najavio da je vlada danas trebalo da objavi program subvencionisanja dinarskih potrošačkih dinarskih kredita za građane, sa rokom otplate od tri godine i kamatom od 7,5 do 8,95 odsto, u zavisnosti od visine plate.

 

 

 

Zbog zamrznutih plata i penzija, glavnica duga počeće da se vraća tek u drugoj godini isplate kredita, rekao je i precizirao da će kamata biti dinarska i fiksna i iznosiće 7,5 odsto godišnje, što je najniža stopa na tržištu, za građane koji imaju prihode niže od 30.000 dinara.

Za one koji imaju primanja između 30.000 i 80.000 inara kamata će iznositi 8,95 odsto, rekao je Dinkić.

Prvi dinarski krediti sa rokom otplate od tri godine i godinom dana počeka, predviđeni su za kupovinu domaćih proizvoda i usluga, a kako je objasnio Dinkić, ti zajmovi će se odobravati za kupovinu domaćeg nameštaja, domaće bele tehnike, za turističke aranžmane u domaćim banjama, planinama i na jezerima.

Vlada Srbije trebalo je danas da razreši spor sindikata i poslodavaca na predlog Ministarstva rada i socijalne politike, koji je nastao prošle nedelje na sednici Socijalno-ekonomskog saveta Srbije, kada su poslodavci odbili zahtev sindikata za povećanje minimalne cene rada sa 87 na 92 dinara po satu.

Predstavnici poslodavaca su predlog sindikata odbili uz obrazloženje da ne mogu da isplaćuju veće zarade, a kako je rečeno na Savetu, ni u budžetu Srbije nema prostora za to povećanje minimalne cene rada.

 

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović tada je najavio da sindikati neće odustati od zahteva za povećanje minimalne cene rada, jer, kako je ukazao, više od godinu dana minimalna zarada je na istom nivou i realno je opala za više od 30 odsto.

"Ako ne dođe do brzih promena, preostaje da protestima i štrajkovima tražimo bolje rešenje", kazao je Orbović koji je član Socijalno-ekonomskog saveta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here